Opnieuw auto beschoten door snelwegschutter

Er is sinds 7 augustus 37 maal op auto’s geschoten.

Op de A4 is gistermiddag ter hoogte van Leidschendam opnieuw een autoruit gesneuveld. Ook een auto op de A20 ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel zou zijn beschoten. Dat laatste incident meldde Nieuwsuur gisteravond op basis van het Openbaar Ministerie. De politie onderzoekt of deze beschietingen het werk is van de snelwegschutter die sinds zondag 7 augustus al 37 keer heeft toegeslagen op de Nederlandse snelwegen.

Aanwijzingen zijn er nu ook. Afgelopen maandag kwam de politie voor het eerst met informatie naar buiten: de schutter zou rondrijden in een zilvergrijze auto – mogelijk een Volkswagen Golf. Tenminste, dat is wat twee getuigen verklaarden. Maandag werd een auto beschoten op de A29 bij Barendrecht. De bestuurder van de getroffen auto zag haar zijruit sneuvelen en merkte de grijze auto naast zich op. Getuige twee, een medewerker van Rijkswaterstaat, had gezien dat een grijze Golf hard wegreed.

De politie begon een zoekactie, zette een helikopter in, maar kon niemand aanhouden. Later die dag werd mogelijk ook een auto beschoten op de A2 bij Maarssen.

Bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn sinds maandag 32 tips binnengekomen over de schutter. De gouden tip, waar een beloning van 10.000 euro voor is uitgeloofd, zat er niet bij.

De politie nuanceert de waarde van de informatie, hoe welkom die ook is in een zoektocht die bijna een maand duurt. „Het staat niet vast dat de bestuurder van de zilvergrijze auto ermee te maken heeft”, zegt woordvoeder Frans Zuiderhoek van het KLPD.

Een signalement van de bestuurder ontbreekt. Het KLPD houdt rekening met de betrokkenheid van meerdere schutters. „Kopieergedrag sluiten we niet uit”, zegt Zuiderhoek. Het is aannemelijk dat wordt geschoten met een luchtdrukwapen, want de politie vindt geen kogels of „projectielen” in de getroffen auto’s. „Blijkbaar hebben de projectielen te weinig kracht om zelf door de autoruiten heen te breken. Ze ketsen mogelijk af en vallen op de snelweg.”

Geen van de 37 beschoten automobilisten raakte gewond. Autoruiten bestaan uit veiligheidsglas: als ze sneuvelen, vallen ze niet uiteen in scherven, maar in duizenden stukjes.

De meeste beschietingen vonden plaats in het zuidwesten van Nederland, de meeste in regio Rotterdam, op de A29 en A16. Het nieuws leidt niet tot minder wegverkeer in het gebied. „Het is er net zo druk als normaal rond deze tijd van het jaar”, aldus Rijkswaterstaat.

Automobilisten die vermoeden te zijn beschoten, moeten niet direct hun autoruit vervangen, adviseert de woordvoerder van het KLPD. „Eerst de komst van de politie afwachten. Anders verdwijnt bewijsmateriaal de stofzuiger in.” (NRC)