Nigeria pakt twee verdachten bomaanslag op

Een beveiliger zet een gebied af bij het VN-hoofdkwartier in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waar een aanslag plaatsvond. Foto AP / Rebecca Blackwell

De Nigeriaanse geheime dienst heeft twee vermoedelijke leden van de radicale moslimsekte Boko Haram opgepakt. De mannen zouden betrokken zijn geweest bij de autobomaanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Abuja waarbij vrijdag 23 mensen omkwamen.

De veiligheidsdienst zoekt nog een derde medeplichtige. De man, Mamman Nur, zou banden hebben met Al-Qaida en recentelijk zijn teruggekeerd uit Somalië.

Het is onduidelijk hoeveel informatie de veiligheidsdienst vóór de aanslag van vrijdag had. De dienst wist dat er een aanslag dreigde en arresteerde eerder al twee mannen voordat de chauffeur het complex kon bereiken. Vrijdag ramde een zelfmoordterrorist echter toch het gebouw, waar hij met zijn auto in de hal tot ontploffing kwam. De veiligheidschef van de VN zei eerder niet op de hoogte te zijn van een dreigende aanslag.

De sekte Boko Haram, die de aanslag afgelopen vrijdag opeiste, heeft banden met Al-Qaida in de Islamitische Maghreb en Al-Shabab in Somalië.

    • Peter Zantingh