Nieuwe premier Japan

Japan's newly-elected Prime Minister Yoshihiko Noda (C) bows deeply as he was chosen as new prime minister as outgoing prime minister Naoto Kan (top R) looks on, at the lower house of parliament in Tokyo August 30, 2011. The Japanese parliament's lower house voted in Yoshihiko Noda on Tuesday as the nation's sixth prime minister in five years. Noda, 54, a fiscal hawk who edged out a rival in a ruling party run-off vote on Monday, is finance minister in the outgoing administration of his predecessor Naoto Kan. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: POLITICS BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Voormalig minister van Financiën Yoshihiko Noda is door het parlement gekozen tot de nieuwe premier van Japan. Maandag werd hij al gekozen tot nieuwe leider van de regerende Democratische Partij. Dat hij ook de nieuwe premier zou worden – de zesde Japanse premier in vijf jaar – werd daarom al verwacht. Gisteren werd dat via een stemming officieel. Noda volgt Naoto Kan op, die vorige week zijn ontslag aankondigde. Kan stond onder grote druk na de aardbeving en tsunami van maart, en de daaropvolgende nucleaire crisis. Hij was nauwelijks een jaar premier. (AP)