Negen doden in Grozny

Bij een drievoudige zelfmoordaanslag in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zijn gisteren zeker 9 doden gevallen en 22 gewonden. De doden zijn acht politiemannen en één burger. De aanslag, vlakbij het parlementsgebouw, is de dodelijkste in twee jaar in de Russische deelrepubliek en onderstreept dat de rust er nog niet is teruggekeerd. De aanslag had plaats tijdens feestelijkheden ter gelegenheid van het eind van de ramadan.

Het Kremlin verklaarde in 2009 dat de antiterreuroperatie in Tsjetsjenië ten einde was. De opstandelingen zouden zijn verslagen. Dat was formeel het einde van de tweede oorlog die Rusland in de jaren negentig in Tsjetsjenië begon (de eerste duurde van 1994 tot 1996, de tweede begon in 1999). De afgelopen twee jaar waren er echter regelmatig aanslagen, hoewel minder dan voorheen. In de andere deelrepublieken op de Kaukasus, met name in Dagestan en Ingoesjetië, nam het geweld fors toe.

Bij de aanslag van gisteren blies een man zich op bij een politiepost in de buurt van het parlementsgebouw. De twee andere daders bliezen zich vlak daarna op, nadat hulpverleners toe waren gesneld. (Reuters)