Moncoutié wint bergrit, Wiggins nieuwe leider in Vuelta

Mouncoutié vandaag in actie tijdens de etappe die hij aan het einde van de middag zou winnen. Foto Reuters / Felix Ordonez

David Moncoutié heeft voor het vierde jaar op rij een bergetappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Franse renner van Cofidis kwam in de elfde rit na 167 kilometer als eerste boven op Montana Manzaneda.

De leiderstrui komt om de schouders van Bradley Wiggins. De Brit, die rijdt voor de ploeg Sky, neemt het rood over van zijn land- en ploeggenoot Christopher Froome.

Moncoutié maakte deel uit van een kopgroep van een kleine twintig man, waar geen Nederlanders bij zaten. Op de negentien kilometer lange slotklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent niet al te steil, dunde de groep behoorlijk uit. Met nog tien kilometer te gaan plaatste Moncoutié zijn beslissende aanval.

Op gepaste afstand van de koplopers hielden de favorieten zich lange tijd koest. Pas in de laatste drie kilometer waagde Bauke Mollema zijn kans. De meeste concurrenten konden volgen, maar klassementsleider Froome moest passen. Ook nummer twee Jakob Fuglsang kwam op achterstand over de streep, waardoor Wiggins na afloop de leiderstrui mocht aantrekken.

In de top van het klassement van de Vuelta blijft het vooralsnog een secondespel. Wiggins heeft zeven tellen voorsprong op Froome, Vincenzo Nibali heeft een achterstand van elf seconden. Mollema, die stijgt van de zevende naar de zesde plaats, staat 47 seconden achter de koploper.

    • Pim van den Dool