Michaëlla Krajicek als volwassene terug aan (sub)top

Michaëlla Krajicek wacht na winst in de eerste ronde op de Griekse Eleni Daniilidou nu een zware tegenstander: oud-winnares Serena Williams. De Nederlandse lijkt terug van weggeweest.

Michaëlla Krajicek (22) stond in 2008 als tiener op Wimbledon voor het laatst op een grandslamtoernooi. De Nederlandse speelster raakte na een breuk met haar vader en coach het spoor bijster en leek verloren te gaan voor het tennis.

Maar onder leiding van topcoach Eric van Harpen is ze in sneltreinvaart teruggekeerd in de internationale (sub)top. Krajicek plaatste zich afgelopen nacht voor de tweede ronde van de US Open na een zege in drie sets op de Griekse Eleni Daniilidou: 3-6, 7-6 en 6-1. „Won my match. So happy!”, liet ze via twitter weten. Krajicek treft nu drievoudig winnares Serena Williams in de strijd om een plek bij de laatste 32 speelsters.

Het halfzusje van Wimbledonkampioen Richard Krajicek gold in haar juniorentijd als een internationaal toptalent. Ze was nummer één op de ranglijst van de meisjes en schitterde op grote jeugdtoernooien. Al in 2003 zette ze haar eerste pasjes als prof, een echte doorbraak volgde vier jaar later op Wimbledon. Ze haalde met knallende opslagen, een vechtermentaliteit en harde groundstrokes de kwartfinales. Ze bereikte de top 30 van de wereld. Een glorieuze carrière lonkte.

Ze maakte zich los van haar vader en wilde een eigen weg uitstippelen. Ze viel in de armen van Allistair McCaw. Krajicek gaf zich over aan deze vijftien jaar oudere fitnesscoach en kreeg ook een liefdesrelatie met hem. Het tweetal ontvluchtte Nederland en vertrok naar Florida. De tenniscarrière van Krajicek raakte langzaam maar zeker in het slop. Ze hield zich echter doof voor kritiek. Alsof ze ten koste van alles wilde bewijzen dat haar eigen keuze de enig juiste was.

Na drie verloren tennisjaren kwam er een einde aan de relatie tussen Krajicek en McCaw. Ze verkoos het Tsjechische Praag als basis en begon een nieuwe, moeizame zoektocht naar een coach. Het heilige vuur leek verdwenen bij de tennisster die inmiddels was overvleugeld door Arantxa Rus.

Richard Krajicek bood op het juiste moment uitkomst. Op zijn aanraden kwam ze een paar weken geleden terecht bij topcoach Van Harpen. De ex-profvoetballer van Rot Weiss Oberhausen, in 1962 van Nederland naar Duitsland vertrokken, bekwaamde zich in zijn tweede carrière in het tennis.

Hij spreekt Nederlands met een zwaar Zwitsers accent. Van Harpen bouwde in het verleden als coach van onder anderen Aranxta Sanchez-Vicario, Conchita Martinez, Patty Schnyder, Anna Koernikova, Ana Ivanovic en Maria Kirilenko een uitstekende reputatie op.

Van Harpen heeft nu een eigen tenniscentrum in het Duitse Tiengen. De afgelopen weken lasten Krajicek en Van Harpen een proefperiode in om te kijken of de samenwerking klikte. Krajicek meldde zich vorige week samen met haar coach als nummer 183 van de wereldranglijst voor het kwalificatietoernooi van de US Open.

Het lukte Krajicek na tal van mislukte pogingen zich eindelijk weer te plaatsen voor een grandslamtoernooi. In de laatste kwalificatieronde versloeg de nummer 165 van de wereld Melinda Czink. Van Harpen liet in New York weten dat Krajicek over meer talent beschikt dan hij vooraf had verwacht.

Op baan tien van het tenniscomplex in de New Yorkse wijk Queens trof Krajicek afgelopen nacht de Griekse routinier Daniilidou – geen ongunstige loting. Krajicek liet met tien aces en tien winners iets van haar oude glans zien. Na twee uur en twaalf minuten stapte ze als winnares van de trage hardcourtbaan. Ze behaalde daarmee als jonge vrouw haar eerste zege op een grandslamtoernooi.

De schijnwerpers zullen nu opeens weer vol op Krajicek gericht zijn als ze het in het Arthur Ashe Stadium opneemt tegen Serena Williams. De Amerikaanse versloeg in haar openingswedstrijd de Servische Bojana Jovanovski in twee sets: 6-1 en 6-1. Krajicek speelde in 2007 twee keer eerder tegen Serena Williams. Destijds was ze als tiener beide keren kansloos.

    • Koen Greven