Mensenvriend wil verzoening

Zanger Danny de Munk bemiddelt: "Wat is er dan, schat?" Foto SBS ZAND EROVER Danny de Munk foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma onder vermelding van SBS / Elvin Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. SBS / Elvin

Zand eroverSBS 6, 21.30 - 22.30 uur

Zand erover zou de titel kunnen zijn voor een mooi begrafenisprogramma, maar het is de nieuwe ruzieshow van SBS 6. Zanger Danny de Munk gaat langs bij families en vrienden die ruzie hebben en probeert ze te verzoenen.

De redenen van de ruzies blijven onduidelijk. Tante Marian is bevriend met de ex van Miranda, wat Miranda niet kan zetten. Tante Marian: „En als er nou ruzie wás... maar er is geen ruzie. Ik heb haar gemaild: je kan komen barbecuen.” De zusters Ine en Ria zien elkaar niet meer omdat Ine een nieuwe man kreeg en Ria zich opzij gezet voelde (Ine’s versie) en omdat Ria kritiek had op de partnerkeuze en een vernietigende mail kreeg van Ine (Ria’s versie).

Net als veel andere SBS-programma’s is Zand erover een treffende studie in dialecten en provinciale woonkamerdecoratie (grijs is weer helemaal terug). En De Munk is een sympathieke mensenvriend die meteen na kennismaking een arm slaat om de schouders van de belligerenten en warm vraagt: „Wat is er dan, schat?”

Maar hij is een slecht interviewer die de titel Zand erover precies neemt: hij wil er niet meer over praten en wil zo snel mogelijk verzoening. Ze hebben maar één draaidag dus dan moet het maar afgelopen zijn.

De kijker wil echter liever eerst genieten van die pijnlijke ruzieverhalen. Een knuffel in het plaatselijke café zonder dat het is uitgepraat, heeft weinig waarde. Je ziet gewoon dat ze de strijd weer oppakken als de vredesrechter het dorp uit is.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken