Matavz naar PSV, Fer van Feyenoord naar FC Twente

Spits Tim Matavz verhuist per direct van FC Groningen naar PSV. FC Twente neemt middenvelder Leroy Fer over van Feyenoord, dat middenvelder Otman Bakkal huurt van PSV en aanvaller John Guidetti huurt van Manchester City.

FC Twente betaalt naar verluidt ruim 5 miljoen euro voor de 21-jarige Fer, die de jeugdopleiding van Feyenoord volgde en in het seizoen 2007-2008 in het eerste elftal debuteerde. Hij kwam tot 14 doelpunten bij de club uit Rotterdam. De fysiek sterke jeugdinternational lonkte al enkele weken naar FC Twente, wat de supporters van Feyenoord hem kwalijk namen.

PSV heeft de transfer van Matavz vanmorgen in een persbericht bevestigd. Na de Poolse doelman Przemyslaw Titon, de Belg Dries Mertens en de Nederlanders Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum is Matavz de vijfde grote aankoop van PSV.

De Sloveense aanvaller speelde de afgelopen vier seizoenen voor FC Groningen. Inclusief de drie doelpunten in het lopende seizoen kwam hij tot 34 treffers in de eredivisie. In 2008-2009 speelde hij de eerste seizoenshelft op huurbasis voor FC Emmen in de eerste divisie. De 22-jarige Matavz speelde negen interlands voor Slovenië.

PSV heeft ook het Uruguayaanse talent Ruben Betancourt voor vier jaar gecontracteerd. De achttienjarige aanvaller, die met zijn voornaam Ruben op het shirt zal spelen, is afkomstig van de club Danubio uit zijn vaderland. De jeugdinternational is de eerste Uruguayaan bij PSV.

Eljero Elia gaat voor vier seizoenen van HSV naar het Italiaanse Juventus. De twee clubs hebben onderling een akkoord bereikt over de transfer. Elia was gisterochtend in Noordwijk waar hij zich met Oranje voorbereidt op de EK-kwalificatieduels met San Marino (vrijdag) en Finland (dinsdag).

Gistermiddag verliet Elia het trainingskamp voor een kennismaking in Turijn. Hij werd daar vandaag medisch gekeurd. Elia is na Edgar Davids en Edwin van der Sar de derde Nederlander in de clubhistorie van de ‘Oude Dame’.

De 24-jarige Elia speelde in Nederland voor ADO en FC Twente. De snelle buitenspeler werd in 2009 verkozen tot talent van het jaar in de eredivisie. Hij speelde 22 interlands waarin hij twee keer scoorde.

SC Heerenveen heeft zich versterkt met rechtsbuiten Rajiv van La Parra. De twintigjarige aanvaller tekent een contract tot het einde van het seizoen. De Rotterdammer komt transfervrij over van Caen uit de Franse eredivisie. Hij volgde de jeugdopleiding bij Feyenoord.

Vandaag worden nog veel transfers in het Europese voetbal gerealiseerd. Rond middernacht – wegens tijdsverschil een uur na twaalven in Groot-Brittannië – verstrijkt de eerste transferperiode van dit seizoen.