Marco Kroon op feestje Petraeus

Hij had al gelijk gekregen van de militaire rechter in Arnhem, maar het échte eerherstel van Marco Kroon vindt plaats vlakbij Washington DC. „In Amerika staat een medal of honor-drager hoog aangeschreven. Anders dan hier”, zei kapitein Kroon tegen het Brabants Dagblad toen hij vertelde dat hij vandaag op het afscheidsfeestje van de Amerikaanse generaal David Petraeus mag komen.

Kroon, de jongste drager van de Militaire Willemsorde, is persoonlijk uitgenodigd door de voormalige bevelhebber van de troepen in Afghanistan. Petraeus verlaat de krijgsmacht om baas van de CIA te worden.

Kroon, in Afghanistan „één van Petraeus’ discipelen”, werd in 2009 geridderd voor zijn heldendaden in Uruzgan. Datzelfde jaar ontmoette hij de Amerikaanse generaal, die een Nederlandse vader heeft. De twee hielden contact. Niet zozeer om militaire strategieën tegen de Talibaan uit te wisselen, maar vooral omdat Kroon beschuldigd werd van wapen- en drugsbezit. De Amerikaanse bevelhebber heeft het proces gevolgd en Kroon gefeliciteerd toen hij in april werd vrijgesproken van het bezit van cocaïne. Kroon kreeg wel een boete voor het bezit van stroomstootwapens.

Daar snapt Petraeus volgens Kroon helemaal niets van. „Hij heeft geen flauw benul waarom ik ben veroordeeld voor die Taser. In Amerika is het heel normaal dat iedereen zo’n ding op zak heeft”, zei hij tegen de NOS.

Als Kroon terug is uit de VS, is hij ook te boeken voor andere feesten en partijen. Via het sprekersbureau dat is opgericht door oud-DSB-voorzitter Dirk Scheringa is de kapitein in te huren om te spreken over leiderschap en loyaliteit.