Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kritiek binnen GroenLinks inzake kwestie-Peters

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. Foto NRC / Evelyne Jacq

Provinciale bestuurders van GroenLinks maken de partij stevige verwijten in de kwestie-Mariko Peters. Ze rekenen het de partijleiding aan dat deze lang stil is gebleven toen de beschuldigingen over belangenverstrengeling van Kamerlid Peters werden gemaakt. Dit blijkt uit een rondgang van NRC-redacteuren Huib Modderkolk en Erik van der Walle onder verschillende bestuurders van GroenLinks.

Ook vinden de politici dat de partij de kwestie ‘verergerd’ heeft. Een aantal van hen vindt dat Peters het woordvoerderschap ontnomen moet worden. Peters voert het woord over Buitenlandse Zaken, terwijl ze in opspraak raakte over een affaire die speelde toen ze als diplomaat voor Buitenlandse Zaken in Kabul werkte.

Mariko Peters werd deze zomer beticht van belangenverstrengeling, toen zij als diplomaat in 2005 een subsidieaanvraag van haar huidige partner moest beoordelen. GroenLinks en Mariko Peters hielden zich lange tijd stil over de kwestie. Uiteindelijk concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een rapport over de handelwijze van Peters dat zij bij de aanvraag integer had gehandeld, maar dat zij de relatie met de man, Robert Kluijver, wel eerder had moeten melden.

Titia van Leeuwen, fractievoorzitter van GroenLinks in de provincie Noord-Holland:

“Mariko Peters is slachtoffer van het gedoe van de partij. Een andere functie zou een oplossing zijn, dat was in elk geval naar de buitenwereld een goed signaal geweest. GroenLinks moet ervoor zorgen dat ze goed haar werk kan doen, nu blijft het doorzeuren.” - Titia van Leeuwen

Gabriëlle van Dinteren, GroenLinks Drenthe zegt tegen Modderkolk en Van der Walle:

“Het is sjieker om een ander het woord te laten voeren over Buitenlandse Zaken.” - Gabriëlle van Dinteren

Maandag kwam de fractie van GroenLinks bijeen om te spreken over de zaak, en besloot de zaak te laten rusten, maar voor de buitenwereld wordt ze nog altijd afgeschermd. Volgens een woordvoerder krijgt ze “rust” en gaat ze volgende week weer aan het werk.

Donderdag en vrijdag komt GroenLinks bijeen voor twee zogeheten strategiedagen. De kwestie-Peters staat officieel niet op de agenda, maar een aantal Kamerleden heeft binnenskamers kritiek op de afhandeling van de affaire door fractievoorzitter Jolande Sap.