Kortkolom kunst

Fietstunnel onder Rijks mag toch dicht, soms

Rotterdam. Het Stadsdeel Zuid in Amsterdam wil de fietspassage onder het Rijksmuseum niet altijd openstellen voor fietsers. Dat heeft het stadsdeel vandaag laten weten. De directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, noemt dit een „doorbraak”. „Het geeft aan dat het stadsdeel zich realiseert dat de verkeersveiligheid in het geding is.” Pijbes wil in de passage onder het museum culturele evenementen organiseren. Vanaf de opening van het Rijksmuseum in 2013 wil het stadsdeel onderzoeken welke tijdstippen zich het best lenen voor opening van de doorgang voor fietsers zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt. Om dit goed te onderzoeken zal de fietstunnel de eerste maand na de opening van het Rijksmuseum helemaal gesloten zijn voor fietsers. Volgens stadsdeelbestuurder Egbert de Vries zal de passage in ieder geval gesloten zijn voor fietsers in weekends, vakanties en bij de opening van exposities. Naast het gedeeltelijk sluiten van de passage voor fietsers, wil het stadsdeel brommers en scooters helemaal weren uit de passage. Het stadsdeel baseert zich bij zijn besluit op een nog vertrouwelijk compilatierapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarin de verkeersveiligheid van de onderdoorgang is onderzocht. (NRC)

Fotomuseum haalt hoofdsponsor binnen

Den Haag. Het Fotomuseum Den Haag krijgt per 1 september Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen als hoofdsponsor. De samenwerking is afgesproken voor een periode van drie jaar. Het Fotomuseum Den Haag is onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag. Om welk bedrag het gaat, wil het museum niet bekendmaken. De steun van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn is bedoeld voor tentoonstellingen en voor de versterking van de collectie 20ste-eeuwse en hedendaagse fotografie. (NRC)

TIN lanceert online encyclopedie

Amsterdam. Het Theater Instituut Nederland (TIN) lanceert op 1 september theaterencyclopedie.nl, een website die onder meer de complete database van het TIN van alle in Nederland gespeelde voorstellingen sinds 1900 bevat. Ook zullen op de site honderden biografieën te lezen zijn van bekende theateracteurs en regisseurs, geïllustreerd met audio- en videofragmenten. (NRC)