Kortkolom economie

Werkloosheid in eurozone op 10 procent

Amsterdam. De werkloosheid in de eurozone is in juli gelijk gebleven ten opzichte van een licht opwaarts bijgesteld werkloosheidspercentage in juni, meldt Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, maandag. In de landen waar wordt betaald met de euro kwam de werkloosheid in juli uit op 10 procent, gelijk aan het werkloosheidspercentage van juni. Economen hielden rekening met een werkloosheidspercentage in juli van 9,9 procent. Eurostat maakte vanochtend ook bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus met 2,5 procent zijn gestegen. De prijsstijging is gelijk aan de inflatie in juli en is conform de verwachting. (Dow Jones)

Leaserijder langer in lage belastingtarief

Den Haag. Werknemers met een ‘zuinige’ leaseauto kunnen een jaar langer profiteren van een laag belastingtarief. Dat zal het kabinet naar verwachting op Prinsjesdag bekendmaken. Het kabinet kondigde onlangs een ingrijpende verlaging aan van de fiscale stimulering van zuinige auto’s. Omdat auto’s steeds zuiniger zijn, werden de grenzen voor lagere tarieven aangescherpt. Leaserijders met een zuinige auto moeten nu 14 of 20 procent van de cataloguswaarde bij hun inkomen optellen tegen 25 of 35 procent voor minder zuinige auto’s. Auto’s van de zaak die na 1 juli 2012 worden gekocht zouden nog vier jaar van het oude regime gebruik kunnen maken. Staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) heeft nu besloten die termijn te verlengen naar 5 jaar. (NRC)

Kaartenmaker AND op verlies door afschrijving

Amsterdam. AND International Publishers heeft in de eerste helft van het jaar een verlies geleden van 12,9 miljoen euro. Vorig jaar boekte de maker van digitale kaarten nog een winst van 1,2 miljoen euro. Het verlies wordt veroorzaakt door een eenmalige afschrijving. Door veranderingen in de markt is de waarde van de database waarmee het bedrijf kaarten maakt veel lager dan eerder werd geschat. Dat leidt tot een boekhoudkundig verlies van bijna 10,9 miljoen euro. Eerder dit jaar heeft TomTom een soortgelijke waardevermindering gemeld. Maar ook operationeel gaat het niet goed bij AND. De omzet van de kaartenmaker kwam in de eerste helft van 2011 kwam uit op 1,2 miljoen euro tegenover 3,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Door de moeilijke marktomstandigheden gaat AND de kosten omlaag brengen. Het bedrijf kijkt ook naar samenwerking met andere Nederlandse bedrijven. (NRC)