Kortkolom buitenland

Moslimextremist bekent Duitse aanslag

Frankfurt. Een 21-jarige man uit Kosovo heeft vandaag bekend dat hij in maart twee Amerikaanse militairen heeft doodgeschoten op het vliegveld van Frankfurt. In een emotionele verklaring aan het begin van de rechtszaak zei de man, Arid Uka, dat hij was beïnvloed door propaganda van radicale moslims op internet. In Duitsland zijn de afgelopen decennia vaker terroristische aanslagen gepleegd, voornamelijk door links-radicale groepen zoals de RAF. De schietpartij in Frankfurt is de eerste aanslag in Duitsland door een moslimextremist. De rechter oordeelde dat Uka zoveel mogelijk Amerikaanse militairen had willen doden. (AP)

Politie Chili erkent dood demonstrant

Santiago. Vijf Chileense politieofficieren zijn op non-actief gesteld nadat de politie heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van een 16-jarige jongen. De jongen, Manuel Gutierrez Reinoso, werd vorige week tijdens protesten in de hoofdstad Santiago geraakt door een politiekogel, zo bleek uit onderzoek. De politie ontkende eerst ieder betrokkenheid bij de dood van Gutierrez Reinoso. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer van de al maanden durende sociale onrust in Chili. De protesten begonnen met studenten die beter onderwijs wilden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een breed protest tegen ongelijkheid in Chili. (BBC)

Luchtbrug Vermont na overstromingen Irene

Newfane. De Amerikaanse overheid heeft een luchtbrug ingesteld naar een tiental steden in Vermont die zijn afgesloten van de buitenwereld omdat wegen en bruggen zijn beschadigd door de orkaan Irene. Het waterpeil in rivieren en beken in de noordoostelijke staat is met bijna 30 centimeter gestegen door de zware regenval die Irene veroorzaakte. Het aantal dodelijke slachtoffers van de orkaan is gisteren verhoogd tot minstens 37. President Obama heeft gezegd dat het een tijd zal duren om de schade te herstellen die is veroorzaakt door de orkaan. (AP)

Rellen Zuid-Afrika bij protest tegen Zuma

Johannesburg. Protesten tegen de Zuid-Afrikaanse president Zuma door jongeren van het regerende ANC zijn gisteren in het centrum van Johannesburg uitgelopen op een veldslag met de politie. Duizenden leden van de ANC-jeugdliga probeerden het partijbureau van het ANC te bestormen omdat ze het er niet mee eens zijn dat hun leider Julius Malema zich bij het disciplinair comité van de partij moet verantwoorden voor omstreden uitspraken over buurland Botswana. Malema loopt de kans als ANC-lid geroyeerd te worden. Vlaggen van het ANC en T-shirts met Zuma’s foto erop werden verbrand. Enkele journalisten en een agent raakten gewond door rondvliegende flessen en stenen . (NRC)

Ontslagen VS wegens Mexicaans wapenfiasco

Washington. De regering Obama heeft gisteren drie functionarissen vervangen die een belangrijke rol speelden bij een mislukte operatie waarbij wapensmokkelaars werden gevolgd naar afnemers in Mexico. De geheime operatie, genaamd Fast and Furious, was bedoeld om illegale wapennetwerken op te rollen. Maar een groot aantal wapens dat aan de smokkelaars was verkocht werd uit het oog verloren. Meer dan 120 van deze wapens doken later op bij misdrijven. Het waarnemend hoofd van het Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven Kenneth Melson bekende dat er fouten zijn gemaakt en is nu afgetreden. Ook de openbaar aanklager in Arizona, waar een Amerikaanse douanier werd doodgeschoten met een van de zoekgeraakte wapens, wordt vervangen. (Reuters)