Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Kortkolom binnenland

Alkmaar sluit minder prostitutieramen

Rotterdam. Alkmaar sluit minder prostitutieramen aan de Achterdam dan aangekondigd. Aanvankelijk zouden morgen 92 ramen dichtgaan. Dat worden er 65, zo heeft burgemeester Piet Bruinooge vanochtend bekendgemaakt. De Raad van State bepaalde vorige maand dat de gemeente terecht, met een beroep op de Wet Bibob, een vergunningaanvraag voor exploitatie van 92 ramen door de maatschap Nool had geweigerd. Die verhuurt ramen in panden van eigenaren die in verband worden gebracht met witwaspraktijken. Na die uitspraak heeft Nool apart vergunning aangevraagd voor 27 ramen in panden die niet ‘besmet’ zijn. De exploitanten aan de Achterdam hebben vanaf morgen samen nog 67 ramen. (NRC)

Test gekkekoeienziekte vaak niet uitgevoerd

Rotterdam. Een deel van de slachterijen in Nederland blijkt de tests op gekkekoeienziekte niet uit te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij zeventien kleine en middelgrote slachterijen. Zes hadden geen verplichte test gedaan. Sommige bedrijven konden bovendien niet aantonen dat risicomateriaal correct was verwijderd en vernietigd. Hoewel de kans op BSE klein is, heeft de VWA uit voorzorg het vlees van de runderen waarbij de test niet was uitgevoerd teruggeroepen. De zes slachterijen verloren hun vergunning. Ze mogen pas weer open als zij hun zaken op orde hebben. Tegen één slachterij loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. BSE kan bij mensen de terminale hersenziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. (Novum)

KNMI: natste zomer in zeker honderd jaar

Rotterdam. Nederland beleefde dit jaar de natste zomer in zeker honderd jaar. Het KNMI berekende gemiddeld over het hele land omstreeks 350 millimeter neerslag, tegen 225 millimeter normaal. De zomer van 2011 telde acht dagen met op minstens één officieel neerslagstation 50 millimeter of meer in een etmaal. Gewoonlijk telt de zomer zes dagen met zulke zware regen. De drie natte zomermaanden volgden op een juist zeer droog voorjaar. Ook de temperatuur bleef vrijwel elke dag achter bij de norm. De Bilt had een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden tegen 17,0 graden normaal. (NRC)

Vaccinatie Q-koorts nu bij alle schapen, geiten

Rotterdam. Alle schapen en geiten die bedrijfsmatig worden gehouden zijn nu ingeënt tegen Q-koorts. Dat meldde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag. De melk- en fokbedrijven hadden tot begin deze maand de tijd aan de vaccinatieplicht te voldoen. Anders zou de VWA dit regelen, voor rekening van de bedrijven. Hoewel de deadline niet is gehaald, zijn verdere maatregelen volgens de VWA niet nodig omdat de bedrijven hun dieren nu alsnog hebben gevaccineerd. Zorgboerderijen en kinderboerderijen hebben nog tot 1 januari de tijd. Volgens de VWA is bij deze bedrijven 31 procent van de dieren al gevaccineerd. (Novum)