Klant heeft een hogere schuld bij bedrijven

Het totale aantal vorderingen daalde echter. Ook hoeven deurwaarders minder vaak te worden ingeschakeld om een schuld te innen.

Nederlandse wanbetalers maken steeds hogere schulden. De openstaande rekeningen die het afgelopen kwartaal bij incassobureaus terechtkwamen, bedroegen gemiddeld 1.659 euro. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 1.336 euro. Dat heeft de brancheorganisatie van incasso-ondernemingen, NVI, gisteren bekendgemaakt.

In het tweede kwartaal is de totale schuld toegenomen tot 6,1 miljard euro. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voorzitter Jet Creemers van de NVI zegt tegen de NOS dat ze „zich rot geschrokken is” van de hogere schulden.

Het totale aantal vorderingen daalde echter. Incassobureaus kregen 3,2 miljoen vorderingen binnen, een jaar eerder nog 3,3 miljoen.

De NVI zegt dat de deurwaarder steeds minder vaak wordt ingeschakeld om een schuld te innen. Door professionalisering van de incassobureaus worden mensen beter bereikt, onder meer via modernere communicatiemethoden als mail en sms.

Daarnaast werken de incassobureaus met op maat gesneden betalingstrajecten. Er komen daardoor minder zaken voor de rechter en er wordt meer terugbetaald. „De consument bespaart zo honderden euro's en voorkomt veel leed”, zegt Creemers. (NRC)