Ik wil mijzelf niet sparen in de liedjes die ik maak

Zanger Ai Ming Oei: "Zou alles een reden hebben en volgt iedereen z'n eigen pad?" Foto Leo van Velzen Rotterdam, 16-08-2011. Ai Ming Oei, zangeres. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Zangeres Ai Ming Oei (26) uit Rotterdam vormde op het conservatorium haar band Ming’s Pretty Heroes. In 2009 debuteerde ze met de cd OK Mr. Mix. Vorig jaar maakte ze naam met de Music Matters Award, wat haar muziekambassadeur van Rotterdam maakte. Ming’s Pretty Heroes toerde in mei door China. 2 september verschijnt de cd Karma.

Wat betekent zingen voor je?

„Muziek is mijn uitlaatklep. In mijn liedjes kan ik lastige vraagstukken in mijn leven verwerken. Zingen vind ik heerlijk. Ik heb het altijd al gedaan. Thuis werden wij aangemoedigd om muziek te maken. Als kind was ik wel snel hees. Op de vooropleiding en het conservatorium bleek dat ik mijn techniek niet genoeg op orde had. Dit leidde tot een stemoperatie. Nu zing ik bewuster.”

Pas je in een traditie, zo ja, welke?

„Alternatieve popmuziek. Ik voel me niet zo verwant met commerciële hitlijstmuziek. Ik houd van kunstenaarsmuziek. Tekstueel zoek ik naar diepte. Soundtechnisch zijn we beïnvloed door postrock zoals van Sigur Ros, maar er is ook een randje elektronica met synthesizers en samples. Ik werk zelf veel met mijn ‘loopsta-tion’ waarmee ik mijn stem kan opnemen.”

Wat heb je op je cd ‘Karma’ willen vertellen?

„Centraal staat de vraag of er zoiets bestaat als karma. Of, vraag ik mij af, zou alles een reden hebben en volgt iedereen z’n eigen pad? Het zijn persoonlijke liedjes over mijn verbroken relatie, over de verleidingen die er in die tijd waren, en mijn teleurstelling over snel oordelende mensen. Ik denk zelf diep na, ik kan slecht tegen zwart-wit oordelen en zie de nuance. Ik probeer heel eerlijk te zijn in mijn liedjes en wil mijzelf niet sparen. In een van de liedjes, een duet met mijn ex, maak ik een cirkel rond. Dat vond ik zelf heel mooi.”

Hoe kwam jullie tournee in China tot stand?

„Vorig jaar legde ik contact met een booker daar. Dat leverde toen drie shows op in Shanghai. Dit jaar werden we teruggevraagd en is de tournee vergroot met shows op het Midi Festival in Shanghai en in Peking. Het Chinese publiek is erg enthousiast, ze staan erg open voor nieuwe invloeden. Er werd ademloos en intens geluisterd. Er werd „I love you” geroepen – soms wat hysterisch zelfs. Ik ging er veel op de foto.

„Ik ben half-Chinees door mijn vader. Mijn zowel oosterse als westerse uiterlijk vinden Chinese meisjes mooi. En in mails bewonderen ze het feit dat ik bewust kies voor een zangcarrière.”

Wat verbeeldt de clip bij je single ‘25 to Life’?

„Jongens auditeren voor mijn video, en stapten zonder dat ze het weten meteen al de video binnen. Ik sleur ieder van hen mee in mijn wereld, van decor naar decor, en creëerde zo ons leven samen. De verkozen jongen liet zich compleet overdonderen en ging mee. Juist zijn onbeholpenheid maakt dat je wilt blijven kijken.”

Kun je al van je zangwerk leven?

„Ik leef van muziek. Naast mijn optredens geef ik zangles op de theaterschool, de SKVR en privéles. Talentenshows als Idols en X-Factor zorgen voor veel werk voor zangdocenten. Iedereen wil zingen. De geldprijs was een waanzinnige steun voor mijn muziek. Mijn droom is natuurlijk financiële onafhankelijkheid als zangeres.”

Welke muziek inspireert je?

„Zangeressen als Björk, Kate Bush en Tori Amos hebben iets eigenzinnigs. Hun muziek is als kunst te beschouwen. Ze gaan ver in het creëren, en durven gek te zijn. dat zou ik ook willen. Mooi zingen kunnen we allemaal; de kunst is iets eigens en herkenbaars te ontwikkelen. Mijn uiterlijk speelt daarin ook een rol. Ik ben Ming’s Pretty Heroes – ik ben deze look. Ik ben dol op mode, tussen funky en kleurig boho-chic in.”

Wat was de belangrijkste gebeurtenis in je carrière tot zover?

„De China-tournee. De komende release van mijn album Karma. Maar er komen nog mooie dingen aan.”

Ai Ming Oei treedt 4 sept. op in Rotown, Rotterdam. 6 sept. in Paradiso, Amsterdam

    • Amanda Kuyper