IFA 2011: een Viewmaster van 800 euro

De Viewmaster van de toekomst heet Personal 3D Viewer, een nieuwe gadget van Sony.

Elektronicagigant Sony presenteert vandaag op IFA, de elektronicabeurs in Berlijn, een nieuwe koptelefoon-annex-beeldscherm waarmee je 3D-films kunt kijken en games spelen.De ‘Personal 3D viewer HMZ-T1W’ ziet eruit als een futuristische Viewmaster (reeds 65 jaar oud) en werkt ook zo: twee kleine oled-schermpjes van elk 0,7 inch doorsnede geven een driedimensionaal beeld weer dat rechtstreeks op de ogen geprojecteerd wordt.

Binnenzijde van de Sony 3D Personal ViewerBinnenzijde van de Sony 3D Personal Viewer

Voor 800 euro belooft Sony een minibioscoop (je ziet amper de randen van het scherm, net als op het bioscoopscherm) met 5.1 surround geluid en een resolutie van 2 maal 1280 x 720 pixels. Tijdens een eerste kennismaking in de Sony-stand blijkt dat de ’3D-helm’ niet erg makkelijk op het hoofd blijft zitten, je moet een beetje achterover leunen om comfortabel te kunnen kijken. Op de foto zie je ook dat de IFA-bezoekers de gadget vasthouden tijdens het kijken. Voor gamers is dat geen optie, maar je kunt het toestel ook met een extra hoofdband vastsnoeren. Dan is de kijkervaring het beste. De afstand tussen de beide beeldschermen is met een schuifknop aan te passen, om het 3D-effect te doseren.

3D is standaard

3D is nog geen echte hype onder consumenten - ook in de bioscoop is het wow-effect enigszins weggeëbd - maar vrijwel alle nieuwe tv’s die op IFA gepresenteerd worden zijn  geschikt voor 3D-weergave. Dat levert ook de verwachte groeicijfers (“een groei van 690 procent”, meldt GFU, de Duitse branchevereniging voor consumentenelektronica) voor deze categorie apparaten. Wat vorig jaar nog als een premium verkocht werd, is nu vrijwel standaard. “Mensen die nu een nieuwe tv kopen willen toch voorbereid zijn op de technologie die in de komende 6 tot 8 jaar gebruikt zal worden”, aldus Rainer Hecker, directeur van de GFU.

De hoeveelheid 3D-films en -uitzendingen groeit gestaag, hoewel weinig Nederlandse huiskamers de 3D-bril altijd binnen handbereik ligt. Sony zegt nu 100 3D-games in zijn assortiment te hebben. De Japanners legden in 2010 het WK Voetbal in 3D vast. Volgend jaar zal concurrent Panasonic hetzelfde doen tijdens de Olympische Spelen in Londen. De afzet van 3d lcd-panels is in het afgelopen kwartaal met 118 procent gestegen. Maar de tv-markt als totaal krimpt; daarom kondigden Sony, Toshiba en Hitachi deze week aan dat ze hun lcd-activiteiten willen bundelen om een hoger rendement te maken. Vorig jaar maakte vrijwel niemand winst op tv’s.

Sony Tablets

De Sony Tablet S draait op Android 3.1 en is ook als afstandsbediening te gebruikenDe Sony Tablet S draait op Android 3.1 en is ook als afstandsbediening te gebruiken

Sony toonde ook nieuwe Android tablets, die met name zullen moeten concurreren met de Samsung Galaxy Tab. De tablet met 9,4 inch scherm gaat 479 euro  kosten, evenveel als de iPad. Zo’n prijsstelling maakt het lastig om als relatieve laatkomer te concurreren. Sony-baas Howard Stringer: “Het gaat er niet om wie de eerste tablet maakt maar wie de beste maakt.: De Tablet S lijkt echter nog niet voor die laatste categorie in aanmerking te komen. De potentiële doelgroep voor Sonys dubbel te vouwen model met twee 5,5 inch schermen (Tablet P,  à 599 euro) lijkt nog kleiner.

Een andere grote elektronicafabrikant, Panasonic, lijkt zich al teruggetrokken te hebben uit het tablet-geweld. De Panasonic Android-tablet die in januari op de CES werd aangekondigd, is in ieder geval nergens te bekennen.

 

    • Marc Hijink