Iets meer privacy online

Het werd laat die avond en je kon je niet meer herinneren dat die foto überhaupt was genomen. Totdat de volgende ochtend alle Facebook-vrienden zien hoe je in kennelijke staat met de serveerster probeert aan te pappen. Potsierlijk van de rodeostier valt. Rondslingerend geld loopt te graaien op de snelweg. En andere genante situaties.

Niet alleen de afbeelding staat online, ook je naam verschijnt in beeld op foto’s die Facebook-vrienden plaatsen. Dat gaat grotendeels automatisch, dankzij software voor gezichtsherkenning die Facebook heeft ingebouwd. Tot voor kort kon je je naam alleen achteraf verwijderen, maar dan hadden alle vrienden die pijnlijke foto al lang op Facebook gezien.

Nu is het eindelijk mogelijk die tags goed te keuren voordat ze zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Afgelopen week kondigde Facebook nieuwe privacygereedschappen aan. Chris Cox, verantwoordelijk voor productontwikkeling bij Facebook, presenteerde een lijstje aanpassingen die het gemakkelijker maken om te bepalen wat je met wie deelt. De fototag was een van de meest gewenste aanpassingen (lees: een van de vervelendste eigenschappen van Facebook).

Andere verbeteringen lijken regelrecht afkomstig van Google+, het alternatieve sociale netwerk dat in juli werd geïntroduceerd en binnen een maand meer dan 25 miljoen leden had. Dat is een fractie vergeleken bij Facebook (750 miljoen) maar vooralsnog is Google+ in zijn testfase al een groter succes dan Googles vorige poging tot sociaal netwerk, Buzz.

Maar het meest opvallend is wel dat Facebook uit eigen beweging zijn privacyvoorwaarden aanpast, zonder dat er een golf aan protesten van gebruikers aan vooraf is gegaan. Dat was tot voor kort de manier waarop het privacydebat binnen het grootste sociale netwerk ter wereld werd gevoerd. Vanuit commercieel belang wil Facebook dat zijn gebruikers zoveel mogelijk van zichzelf laten zien. Dat levert nog meer specifieke informatie op waarmee je advertenties op maat kunt serveren.

Iedereen tevreden? Nou nee. Privacyvoorvechters klagen dat de meeste privacyinstellingen binnen Facebook nog steeds via een systeem van opt-out werken: je moet ze zelf activeren.

Als je bijvoorbeeld niet herkend wilt worden, dan is dit een handige functie om uit te zetten: ga naar Account/Privacyinstellingen/ Delen op Facebook /Dingen die andere delen. Daar staat de optie ‘Foto’s en video’s waarin jij bent getagd’ en ‘Stel foto’s van mij voor aan vrienden’. Met die functies schakel je de beeldherkenningssoftware uit.

Wel doen voordat er een geldkoffer op de weg ligt, natuurlijk.

Marc Hijink