Helikopters helpen getroffen Vermont aan voedsel en water

Een Amerikaanse autoweg bij Bethel, in de staat Vermont, is verwoest door de overstromingen. Vermont kampt met de zwaarste overstromingen in ruim tachtig jaar en heeft moeite hulp van buitenaf te krijgen. Foto AFP / Chip Allen

Om Vermont weer aan voedsel, water en andere noodzakelijke voorzieningen te helpen, heeft het leger een luchtbrug van helikopters ingezet. De Amerikaanse staat heeft door de orkaan Irene te maken met de grootste overstromingen in ruim tachtig jaar.


Een brug over de Williams River bij Rockingham (kaart), die in 1870 gebouwd was, begeeft het.

Terwijl reparatieteams zijn ingezet om de wegen in Vermont weer toegankelijk te maken, vliegt de Nationale Garde water en voedsel naar de - ten minste dertien - afgesneden steden. Ook kunnen de helikopters worden ingezet om mensen naar ziekenhuizen te vervoeren. In Vermont zijn ongeveer 260 wegen afgesloten vanwege stormschade, alsmede dertig snelwegbruggen. De schade aan de infrastructuur loopt in de honderden miljoenen dollars, meldden de lokale autoriteiten.

Er viel het afgelopen weekeinde zeker 28 centimeter regen. “Ik denk dat mensen nog steeds verbouwereerd zijn. Er is gewoon veel ongeloof bij de bevolking. Het gebeurde allemaal zo snel en er is zoveel schade”, zegt Gail Devine, een inwoner van het gebied.

Irene, die ook in het Caribisch gebied huishield, heeft aan zeker 49 mensen het leven gekost. Ten minste 44 van hen kwamen om in de Verenigde Staten en Puerto Rico. Op de Bahama’s werden geen slachtoffers gemeld, ook al trok het oog van de orkaan over de eilandengroep.

Het water heeft het hoogste punt bovendien nog niet bereikt, zo waarschuwen autoriteiten in het gebied.

    • Peter Zantingh