Grootste windpark toch in Nederlandse handen

Het grootste, nog te bouwen windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee komt alsnog volledig in Nederlandse handen. De Duitse windturbinebouwer Bard verkoopt zijn belang van 85 procent in het omstreden project aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Typhoon Offshore.

Het resterende belang van 15 procent was al in handen van het publieke Alkmaarse bedrijf HVC, een samenwerkingsverband van 52 Nederlandse gemeenten. Dat blijft zo.

Over het windpark is veel te doen. Met name de toekenning van de bijbehorende miljardensubsidie heeft voor veel commotie gezorgd. Het ministerie van Economische Zaken gunde vorig jaar mei een subsidie van 3,5 miljard euro aan het kleine, relatief onbekende Duitse bedrijf Bard voor de bouw en exploitatie van het windpark, dat 700.000 huishoudens van stroom kan voorzien. Milieuorganisaties en adviesbureaus klaagden dat de subsidie naar een Nederlandse partij had moeten gaan, om de nationale windsector te stimuleren.

Grote energiebedrijven als Eneco en Nuon tekenden bezwaar aan tegen de toekenning door EZ. Het ministerie zou onvoldoende hebben getoetst of Bard kapitaalkrachtig genoeg was om dit grote project te financieren. Het kost naar schatting 2 tot 2,5 miljard euro. De klacht werd beoordeeld door Agentschap NL, een onderdeel van EZ. Dat stelde Eneco en Nuon in het ongelijk. Kort daarna werd duidelijk dat Bard wel degelijk een zwakke financiële positie heeft. Er gingen geruchten dat het bedrijf zou worden overgenomen.

Typhoon Offshore neemt nu het project over. Het Amsterdamse bedrijf was eerder al door Bard aangetrokken om financiers voor het project te vinden.

Directeur Michael van der Heijden van Typhoon Offshore verwacht het benodigde geld bij elkaar te krijgen en medio 2012 de opdracht te kunnen geven om het park te bouwen. Circa vijftig procent van de financiering moet van banken komen, de rest van gemeenten en bedrijven. De bouw van het windpark zal gecoördineerd worden door de Nederlandse baggeraar Van Oord. Bard levert nog wel de windturbines.

Minister Verhagen van Economische Zaken (CDA) zei vorige week te betreuren dat Nederland 3,5 miljard euro uitgeeft „aan het neerzetten van die paar dure windmolens in zee”.