Groei wereldhandel in tweede kwartaal fors afgenomen

Keniaanse arbeiders maken in een fabriek bij hoofdstad Nairobi kleren die voor de export bedoeld zijn. Foto Reuters / Thomas Mukoya

De groei van de internationale handel is flink vertraagd in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De OESO berekende de handelsbalans van de G7 en de Brics-landen. Onder de G7 vallen de Verenigde Staten, Duitsland, Canada, Frankrijk, Japan, Italië en Groot-Brittannië. De Brics-landen zijn Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

De importhandel steeg in deze landen in april, mei en juni maar met 1,1 procent, tegenover een groei van 10,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. De groei van de export bleef steken op 1,9 procent, waar in de eerste drie maanden van dit jaar nog een plus van 7,7 procent was gemeten.

In de VS daalde de groei van de import tot 3,0 procent van 11,1 procent in het eerste kwartaal. De exportgroei daalde iets minder naar 2,6 procent van een eerdere 5,6 procent.
In China werd het laagste importgroeipercentage sinds het eerste kwartaal van 2009 gemeten. In het eerste kwartaal werd nog 11,1 procent meer geïmporteerd, in het tweede kwartaal was dit afgenomen tot 0,7 procent. De Chinese handelsbalans verbeterde wel door een forse groei van de export met tien procent tegenover 2,9 procent in het eerste kwartaal.

Het enige andere land naast China dat ook meer heeft gehandeld is Brazilië. Daar bedroeg de importgroei 11,2 procent, waar in het eerste kwart van het 2011 een toename van 5,7 werd genoteerd.

    • Pim van den Dool