‘Griekenland gaat begrotingsdoelen voor 2011 niet halen’

De Griekse minister van Ontwikkeling Michalis Chryssohoidis vandaag tijdens een persconferentie in Athene. Foto AP / Kostas Tsironis

Griekenland gaat er waarschijnlijk niet in slagen zijn begrotingsdoelstellingen voor 2011 te halen. Dat heeft een panel van experts van het Griekse parlement vanavond gezegd.

De Griekse regering moet tientallen miljarden bezuinigen omdat het land door jarenlang wanbeleid in grote financiële problemen is gekomen en daarom noodhulp krijgt van de Europese Unie. Zelfs als Griekenland erin slaagt om voor tientallen miljarden aan hervormingen door te voeren, zullen de begrotingsdoelen volgens de parlementaire experts niet gehaald worden vanwege de wereldwijde economische terugval en de vertraging die de benodigde bezuinigen hebben opgelopen.

Het parlementaire panel van experts is onafhankelijk van de Griekse regering en opgericht om het parlement van onafhankelijke informatie over de vorderingen van de bezuinigingen te voorzien. De alarmerende beoordeling van vanavond komt vlak voordat de trojka van EU, IMF en ECB weer inspecteurs naar Griekenland stuurt om de voortgang van de hervormingen te monitoren. Op basis van de bevindingen van de trojka wordt besloten of Griekenland opnieuw een deel van het toegezegde noodgeld krijgt.

Het Griekse begrotingstekort zou, wanneer de schuldenlast van het land niet meegerekend wordt, dit jaar moeten uitkomen op 1,7 procent, maar volgens het panel van experts komt dat cijfer zeer waarschijnlijk al hoger te liggen. Inclusief schuldenlast heeft Griekenland een begrotingstekort van 15,4 procent, wat in 2014 moet zijn teruggebracht tot maximaal 3 procent. Het uiteindelijke doel van de Griekse hervormingen en bezuinigingen is een begrotingsoverschot in 2015.