Geen aanscherping abortuswet Texas

Vrouwen die een abortus willen in de Amerikaanse staat Texas mogen niet gedwongen worden om eerst een echo van de foetus te bekijken en het geluid van de hartslag te horen. Een federale rechter in Austin bepaalde gisteren dat de echowet strijdig is met de grondwet.

De wet, die morgen in werking zou treden, beoogde een extra barrière op te werpen voor de keuze voor een abortus. Alleen vrouwen die vooraf een verklaring ondertekenden dat ze zwanger waren door verkrachting of incest hoefden niet geconfronteerd te worden met de echo en de hartslag.

De aangescherpte abortuswet was ondertekend door Rick Perry, gouverneur van Texas en een van de kanshebbers voor de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2012. Perry reageerde teleurgesteld op het besluit. „Ieder leven dat verloren gaat door abortus is een tragedie en de uitspraak is een grote teleurstelling voor alle inwoners van Texas die staan voor de bescherming van het leven”, zei Perry gisteren in een verklaring.

Perry, een evangelische christen, hoopt dat de wet alsnog wordt ingevoerd. „Deze belangrijke echowet verzekert dat iedere vrouw in Texas die een abortus wil alle feiten heeft over het leven dat ze draagt en over de verwoestende gevolgen van zo’n besluit.” In Texas worden jaarlijks ongeveer 18.000 zwangerschappen vroegtijdig beëindigd.

Meerdere Amerikaanse staten proberen het moeilijker te maken om een abortus te krijgen. Oklahoma nam vorig jaar een soortgelijke wet aan als Texas, maar ook daar zijn juridische bezwaren. (AP, BBC)