Gebed zonder eind: drie gelovigen en een atheïst over orkaan Irene

David Silverman

Wanneer het onheil nadert, zoals recent de orkaan Irene, besluiten veel Amerikanen zich tot God te wenden. Maar wat doen atheïsten? De zender Fox News besloot er een uit te nodigen en toen gedrieën erop in te gaan.

Hoewel het oorspronkelijke idee lijkt te zijn geweest om David Silverman te laten vertellen hoe niet-gelovigen de aanval van Moeder Natuur tegemoet gaan, wordt het een aaneenschakeling van interrupties, wederzijdse verwijten en dogmatiek.

En dus gebeurt er niet veel meer dan elkaar beschuldigen van mockery - Silverman krijgt de boel op stang door God ‘a man in the sky’ te noemen en de presentator vertelt vol cynisme dat atheïsten zich blijkbaar voorbereiden ‘with candles and batteries’. Hoe dan ook een interessant inzicht in de twee gedachtewerelden en hoe ze onherroepelijk botsen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Silverman bij Fox News in debat gaat over dit onderwerp: eerder zat hij er al eens om te verdedigen dat atheïsten een billboard hadden gemaakt waarop over het geloof werd gezegd: “You know it’s a myth”. De discussie liep toen wel wat gestroomlijnder.

    • Peter Zantingh