‘Gaddafi’s minister van Buitenlandse Zaken opgepakt door rebellen’

Al-Obeidi eind juli na een ontmoeting met de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken in Tunis. Foto AFP / Fethi Belaid

Gaddafi’s minister van Buitenlandse Zaken, Abdelati al-Obeidi, is door de Libische rebellen ten westen van Tripoli gearresteerd. Dat meldt persbureau Reuters vanavond.

Al-Obeidi werd volgens een journalist van Reuters in Libië vandaag opgepakt bij zijn boerderij in Janzour, een voorstad van ten westen van Tripoli. De rebellen riepen volgens de Reuters-journalist “God is groot” toen ze Al-Obeidi wisten te arresteren.

Abdelati al-Obeidi (wiki) was een belangrijk figuur binnen het regime van Gaddafi. Hij tussen 1977 en 1979 minister-president en staatshoofd in de twee jaar daarna. Tussen 1982 en 1984 was hij al eens minister van Buitenlandse Zaken en werd dat dit jaar weer. Als onderhandelaar speelde hij een grote rol bij de beslissing van het Libische regime om zijn nucleaire programma stop te zetten. Ook was hij ambassadeur namens Libië in Tunesië en Italië.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool