Gaddafi verwerpt ultimatum rebellen - suikerfeest Tripoli

A woman with her fingers painted with colors of the pre-Moammar Gadhafi flag, flashes a victory during a demonstration against Gadhafi at the Green Square in Tripoli, Libya, late Tuesday, Aug. 30, 2011. Libyan rebels say they're closing in on Gadhafi and issued an ultimatum Tuesday to regime loyalists in the fugitive dictator's hometown of Sirte, his main remaining bastion: surrender this weekend or face an attack. (AP Photo/Alexandre Meneghini) Een vrouw op het Groene Plein in Tripoli geeft het V-teken met vingers waarop de Libische vlag is geschilderd. Foto AP / Alexandre Meneghini

Het ultimatum dat de Libische rebellen aan Moammar Gaddafi hebben gesteld is door de gevluchte kolonel verworpen. Via zijn pr-man Moussa Ibrahim laat hij weten zichzelf niet voor zaterdag over te geven.

“Geen enkel zichzelf respecterend land zou een ultimatum van gewapende bendes accepteren”, zei Ibrahim tegen persbureau AP. Hij herhaalde het voorstel van Gadhafi om diens zoon Al-Saadi te sturen om met de opstandelingen te onderhandelen over de vorming van een overgangsregering.

De opstandelingen zouden zich intussen opmaken voor een aanval over enkele dagen op Gaddafi’s geboortestad Sirte, het enige overgebleven bolwerk van het regime. Als de overgave niet uiterlijk zaterdag een feit is, wordt overgegaan tot de aanval. Sirte, vierhonderd kilometer ten oosten van Tripoli, is militair zwaar versterkt.

‘Natuurlijk is Gaddafi in Libië

Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC), zei gisteren te streven naar een vreedzame entree in Sirte. “Maar wij kunnen niet langer wachten, uiteindelijk wordt het mogelijk militair beslist. Ik hoop niet dat het zo ver zal komen.”

Er zijn speculaties dat Gaddafi zich in Sirte bevindt of in een van de andere steden die nog in handen zijn van het regime, waaronder Bani Walid en Sabha. Ibrahim wilde niets kwijt over de verblijfplaats van Gaddafi behalve dat hij “natuurlijk” in Libië is en niet van plan is het land te verlaten. Ibrahim zei dat hij zelf “ergens ten zuiden van Tripoli” is.

Feest in Tripoli, Frankrijk wil Gaddafi-miljarden aan rebellen geven

Ondertussen is vandaag in de hoofdstad het Suikerfeest losgebarsten. Enkele duizenden inwoners luidden het einde van de vastenmaand in en vierden het vertrek van Gaddafi. Ook werden de gesneuvelde rebellen geëerd.

Frankrijk heeft vandaag de Verenigde Naties verzocht toestemming te geven voor het vrijgeven van 2,16 miljard euro aan bevroren tegoeden van Gaddafi. De Fransen hebben in totaal een kapitaal van ruim 7 miljard vastgezet en willen een deel overmaken aan de NTC om ze te helpen Libië op de been te houden.

    • Jules Seegers