‘Gaddafi bereid macht af te staan om verder geweld te voorkomen’

Gaddafi op een archieffoto uit december 2007, toen hij te gast was op een UNESCO-conferentie in Parijs. Foto Reuters / Jacky Naegelen

De in het nauw gedreven Libische leider Moammar Gaddafi is bereid de macht af te staan aan de Libische rebellen om verder bloedvergieten in zijn land te voorkomen. Dat zei zijn zoon Saadi Gaddafi vanavond.

In een telefonisch interview met tv-zender Al Arabiya zei de zoon van Gaddafi namens zijn vader te spreken en riep hij de Libische rebellen op om een staakt-het-vuren te accepteren en onderhandelingen met het regime van Gaddafi te beginnen. Volgens Saadi Gaddafi is dat nodig omdat een deel van Libië nog altijd onder controle van Gaddafi-getrouwen staat. Saadi zegt van zijn vader toestemming te hebben gekregen om onderhandelingen met de opstandelingen te voeren en zou al contact met een commandant van de rebellen hebben gelegd.

Gaddafi zelf is volgens zijn zoon bereid een machtsoverdracht aan de rebellen te accepteren, hoewel de geplaagde Libische leider wel een rol in een nieuwe regering zou willen hebben.

Saif al-Islam Gaddafi zegt in audioboodschap dat gewapende strijd juist zal doorgaan

Kort nadat Saadi Gaddafi met Al Arabiya had gesproken, zond de Arabische zender Al-Rai een audioboodschap van een van Gaddafi’s andere zoons, Saif al-Islam, uit. Saif, die zich vermoedelijk niet in gezelschap van Saadi bevindt, sprak zijn broer tegen en zei dat de strijd om Libië zal doorgaan. Hij meldde dat in Sirte, Gaddafi’s geboorteplaats die nog in handen is van zijn leger, 20.000 bewapende jongemannen klaar staan om het gevecht met de rebellen te voeren. Ook zei hij dat Gaddafi’s leger vorderingen maakt in de strijd tegen de opstandelingen.

Saif zei even later in het interview zich in een voorstad van Tripoli te bevinden en zei dat zijn vader het goed maakt. Gaddafi’s zoon kondigde aan tot de dood te zullen doorvechten en zei, in tegenstelling tot zijn broer Saadi, dat niemand van het regime aan opgeven denkt. Hij riep alle Libiërs op een “oorlog van uitputting” te beginnen tegen de rebellen, die hij “ratten” noemde. Saif beloofde “binnenkort” het centraal gelegen Groene Plein in Tripoli te bevrijden.

    • Pim van den Dool