Financiën: lage bijtelling zuinige leaserijder met jaren verlengd

De lage bijtelling voor zuinige leaseauto’s wordt verlengd. Pas als ze worden verkocht, moet de nieuwe eigenaar een hoger belastingtarief betalen. Dat schrijft het AD vandaag op basis van een interview met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers in het tijdschrift Autoweek.

Het kabinet wilde het voordeel voor zakelijke rijders met een zuinige auto aanvankelijk schrappen. Nu is het voornemen dat automobilisten die na 1 juli 2012 een nieuwe milieuvriendelijke lease-auto gaan rijden, nog vijf jaar kunnen profiteren van de lage bijtelling. Zodra ze hun auto verkopen, vervalt de lagere bijtelling voor deze auto.

Door de bijtelling van 14 of 20 procent hebben zakelijke rijders met bijvoorbeeld een Toyota Prius of Volkswagen Polo Bluemotion een voordeel van ongeveer duizend euro per jaar. In de toekomst kunnen alleen nog zeer zuinige en schone modellen op fiscaal voordeel rekenen.

Door de verlenging van de lagere bijtelling moet de klap voor leasemaatschappijen minder hard aankomen. Anders zou hun wagenpark in een keer veel minder waard zijn. Weekers (VVD) zegt in het vandaag te verschijnen interview dat hij de aanschafbelasting op auto’s helemaal afhankelijk wil maken van hun CO2-uitstoot. Dure auto’s die zuinig zijn kunnen daardoor enkele duizenden euro’s goedkoper worden.

    • Jules Seegers