Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

'El Bulli' mist magie van de chef

El Bulli: Cooking in Progress. Regie: Gereon Wetzel. In: 17 bioscopen. **

Toen de Duitse documentairemaker Gereon Wetzel en zijn team het plan opvatten om een film over de Catalaanse kooktovenaar Ferran Adrià, chef van het befaamde driesterrenrestaurant El Bulli in Roses te maken, was nog niet bekend dat Adrià zijn pollepel aan de wilgen wilde hangen om in het vervolg alleen nog maar in zijn laboratoriumkeuken met smaken en ingrediënten te experimenteren. Wat dat betreft komt deze documentaire dus precies op tijd én een beetje als mosterd na de maaltijd. Hij is eetlustopwekkend voor wie wel eens zin heeft in verdwijnende ravioli, olijfoliecocktails en lichtgevende vislolly’s, maar die komen voorlopig nergens op tafel.

Cooking in Progress volgt het team achter Adrià’s culinaire experimenten tijdens de winterstop van 2009, toen het menu voor wat nu is gebleken de laatste zomer werd bekokstoofd. Dat Adrià vrij weinig met de totstandkoming van de gerechten te maken heeft, is nog de grootste verrassing van de film. Hij komt zo af en toe binnenvallen om een hapje van het een of ander te nemen en zijn wenkbrauwen op te trekken, maar de echte eer komt souschef Oriol Castro toe.

Cooking in Progress observeert het afstandelijk. Zoals je een goochelaar op de vingers kunt kijken, maar noch de magie, noch de truc kunt voelen. Wie Adrià is en wat hem drijft blijft een raadsel. Ook vragen over de gezondheidsrisico’s van moleculair koken en gebruik van additieven komen niet aan de orde.