Controleurs doen inval bij BP-kantoor in Moskou

Bij het kantoor van BP in Moskou werd vanmorgen een inval gedaan. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Russische financieel controleurs hebben vandaag een inval gedaan bij een handelskantoor van BP in Moskou. Dat melden bronnen van het bedrijf aan persbureau Reuters.

Het grootste gedeelte van het personeel werd verteld vandaag niet naar kantoor te komen of weer naar huis te gaan. Ook door de controlerende instantie is de inval bevestigd.

Waarom de inval gedaan is, is nog niet precies duidelijk, maar NRC-economieredacteur Marcel aan de Brugh wijst als mogelijk verband op het contact tussen BP en Rosneft en de onenigheid die daardoor ontstaan is met een andere partner:

“Er liepen gesprekken tussen het oliebedrijf en het Russische staatsbedrijf Rosneft. Maar Russische aandeelhouders van een andere joint venture van BP in Rusland, TNK-BP, vonden dat zij het recht hadden om deel te nemen aan de deal tussen BP en Rosneft. In hún contract met BP zou staan dat elke toekomstige deal van de Britse oliemaatschappij in Rusland via hun moest verlopen.”

Gisteren werd bekend dat uiteindelijk niet BP, maar ExxonMobil de deal met Rosneft, over de ontginning van de Karazee, heeft gesloten.

Update 9.53: De inval heeft inderdaad te maken met het geschil tussen BP en TNK-BP, meldt persbureau Reuters.

    • Peter Zantingh