De Belastingdienst; soberder kunnen ze ’t niet maken

Soberheid wordt de troef deze Kerst bij de Belastingdienst. Dat betekent: een kerstboom en “eventueel wat aanvullende kleinere versieringen”. En “standaardproducten tegen een zo laag mogelijke prijs”.

Want staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) komt graag sober over in de beantwoording van Kamervragen van zijn partijgenoot Helma Neppérus. Zij vroeg zich af of jaarlijks 125.000 euro voor kerstspulletjes niet wat veel was voor de Belastingdienst. En dat in een tijd “waarin veel Nederlanders minder te besteden hebben”.

In zijn antwoord legt de staatssecretaris uit dat het inderdaad om een kostenpost van 125.000 euro gaat. Maar voor dit bedrag worden de kantoren voor vier jaar in kerstsfeer gehuld. Weekers komt dan uit op 300 euro per gebouw per jaar.

Hij geeft toe dat de kerstversiering gezien de bezuinigingen “heroverwogen” is, maar besloten is om “niet volledig te breken” met de versiertraditie. Juist om de efficiency te vergroten wordt de aanschaf van bomen, kunstsneeuw en ballen Europees aanbesteed.

Hoeveel geld de Belastingdienst vroeger uitgaf aan kerstversiering is niet bekend: het is voor het eerst dat die centraal wordt gekocht. Neppérus, van 1976 tot 2004 bij de dienst werkzaam, neemt genoegen met de antwoorden, maar het mag nog wel minder zegt ze.

“Eén bescheiden boom in de hal vind ik meer dan voldoende. Volgende keer wens ik zo’n aanbesteding niet meer te zien.”

    • een onzer redacteuren