Chocola? Ja. Een hele reep? Nee

Chocola is goed voor het hart. Het verlaagt de kans op een hartziekte met eenderde.

Dat is het goede nieuws voor chocoladeliefhebbers. Minder leuk is dat weinig chocola al voldoende is. Het hoeft geen reep per dag te zijn. Twee blokjes uit een dunne reep zijn ruim voldoende. Wie meer eet loopt het risico om dik te worden. En veel lichaamsvet verhoogt het risico op hartziekten en diabetes. De onderzoekers die maandag in de British Medical Journal schreven dat chocola eten de hartziektekans verlaagt, waarschuwen dat chocoladeproducten 500 kilocalorie per 100 gram bevatten, een kwart van wat een westerse mens dagelijks nodig heeft. Het onderzoek is een meta-analyse waarin de resultaten van zes afzonderlijke onderzoeken zijn samengevat.

De calorieën komen vaak ongemerkt binnen. Een dunne reep van het aloude Nederlandse chocolademerk Verkade weegt bijvoorbeeld 85 gram. Het vergt ongeveer een uur joggen om de calorieën te verwerken. Op zijn website zet Verkade behalve de calorieën per 100 gram ook – nogal misleidend – de calorie-inhoud ‘per product’: 27 kilocalorie voor de pure chocola. Dat is één blokje uit de reep. „Een stevig paaseitje per dag”, zo omschreef onderzoeksleider professor Daan Kromhout de gezonde dosis vijf jaar geleden. (NRC)