Bryan Ruiz verruilt FC Twente voor Fulham - ‘heel groot verlies’

Duel tussen Javi Garcia en Bryan Ruiz (rechts) tijdens het Europa League-duel tussen FC Twente en Benfica eerder deze maand. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz, volgens vele kenners de beste speler van de Eredivisie, vertrekt naar de Londense club Fulham. Dat heeft voorzitter Joop Munsterman vanavond tegenover diverse Nederlandse media bevestigd.

Volgens De Telegraaf betaalt de Engelse club 12 miljoen euro voor de Costa Ricaanse spits. Britse media meldden dat Newcastle United op het laatste moment nog een bod heeft gedaan op Ruiz, maar dat Twente en Ruiz dat hebben afgewezen. De transfermarkt is tot vanavond twaalf uur Nederlandse tijd geopend.

Ruiz maakte in de 65 wedstrijden die hij voor Twente speelde 35 goals. Hij kwam in 2009 over van AA Gent uit België en speelde de afgelopen drie seizoenen voor de Tukkers. Zijn vertrek is voor Twente een “heel groot verlies”, zegt onze voetbalredacteur Bart Hinke:

“Hij wordt terecht omschreven als de grootste speler die we bij Twente ooit hebben gezien. Hij is heel belangrijk geweest in het kampioensjaar, waarin hij vaak beslissend was. Ruiz kon echt het verschil maken. Hij is onvervangbaar. Zo’n speler komt één keer in de tien jaar voorbij.”

Pikant genoeg treffen Fulham en FC Twente elkaar in de groepsfase van de Europa League. Omdat Ruiz al voor Twente in de voorrondes van de Champions League heeft gespeeld, mag Fulham hem pas na de winterstop opstellen in de Europa League.

    • Pim van den Dool