Britse minister slordig met memo over Karzai

De inhoud van de geheime memo was nog goed te lezen op een foto die van de minister werd gemaakt.

De Britse minister Andrew Mitchell (Ontwikkelingszaken) werd gefotografeerd toen hij de ambtswoning van premier Cameron verliet. Uit het uitgelekte document blijkt de Britse regering bijna niet te kunnen wachten op het vertrek van de omstreden Afghaanse president Hamid Karzai. „Karzai heeft publiekelijk duidelijk gemaakt te zullen vertrekken na zijn tweede ambtstermijn, in overeenstemming met de grondwet. Dat is heel belangrijk. Het verbetert de Afghaanse politieke vooruitzichten aanzienlijk. We zouden Karzai’s verklaring zowel publiekelijk als achter gesloten deuren moeten verwelkomen.”

Minister William Hague (Buitenlandse Zaken) deed de memo gisteren af als „niet heel belangrijk” en zei dat „zulke dingen gebeuren”. Vorig jaar werd Danny Alexander, staatssecretaris van Financiën, ook al gefotografeerd met een document waarin stond hoe groot de bezuinigingen bij de Britse overheid zouden zijn.

Karzai werd in 2009 herkozen tijdens verkiezingen die bol stonden van beschuldigingen van fraude. Zijn huidige termijn loopt af in 2014, de grondwet staat een derde termijn niet toe. De internationale gemeenschap heeft Karzai vaak verweten te weinig te doen aan de bestrijding van corruptie. Karzai klaagt op zijn beurt geregeld over wat hij ziet als buitensporig geweld van de internationale troepenmacht op Afghaans grondgebied. (NRC)