Britse banken 'misbruiken' crisis om hervormingen te blokkeren

De Britse minister van Handel, Vince Cable, beschuldigt Britse banken er van de crisis in de eurozone te misbruiken om hervormingen van de sector tegen te houden.

Over twee weken komt de Independent Banking Commission met een aanbeveling over hoe een nieuwe bankencrisis te voorkomen is. Naar verwachting zal de commissie voorstellen dat het wettelijk verplicht moet worden voor banken om een waterdichte scheiding aan te brengen tussen activiteiten die op consumenten zijn gericht en investeringsactiviteiten van banken. Dit moet voorkomen dat gewone rekeningshouders en spaarders slachtoffer worden van riskante investeringen.

Minister van Financiën George Osborne heeft al gezegd dat een scheiding hem een goed idee lijkt. Vraag is alleen wanneer dat zou moeten ingaan. Binnen de coalitie zou daarover onenigheid zijn. De Conservatief Osborne zou wettelijke verplichting willen uitstellen, de Liberaal-Democraat Cable wil dat de scheiding zo snel mogelijk wordt geïmplementeerd.

De bankensector meent dat extra regulering in een tijd van zwakke economische groei in het Verenigd Koninkrijk en de crisis in de eurozone weinig behulpzaam is, en wil de firewall uiterlijk pas in 2019 verplicht maken. Volgens de British Bankers’ Assocation zijn kapitaalverstrekkers juist nu nodig voor economisch herstel.

Ook de Confederation of British Industry keert zich tegen regulering en noemde maatregelen op dit moment „stapelgek”.

Cable noemt de „semi-hysterische” kritiek van lobbygroepen in een interview met The Times vandaag „achterbaks”. „Banken proberen paniek te zaaien over iets waarvan ze weten dat het moet gebeuren.”

De Britten willen herhaling van de bankencrisis van 2008 voorkomen, toen miljarden moesten worden geïnjecteerd om het faillissement van Royal Bank of Scotland en HBOS te vermijden. „We kunnen geen grote mondiale banken hebben met jaarbalansen die groter zijn dan het Britse bnp dat is onderschreven door de belastingbetaler”, aldus de minister.