Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Autobomaanslag in zuidwesten van Pakistan: ten minste tien doden

Een man rouwt bij het lichaam van zijn elfjarige broertje na een bomaanslag met een auto in Quetta, Pakistan, vandaag.
Een man rouwt bij het lichaam van zijn elfjarige broertje na een bomaanslag met een auto in Quetta, Pakistan, vandaag. Foto Reuters / Naseer Ahmed

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in het zuidwesten van Pakistan zijn vandaag zeker tien mensen om het leven gekomen. Ten minste zeventien mensen raakten gewond en auto’s en verscheidene nabijgelegen gebouwen raakten beschadigd. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats in Quetta, de hoofdstad van de provincie Baluchistan, waar honderden gelovigen huiswaarts keerden na het ochtendgebed dat het begin van het Suikerfeest en het einde van de vastenmaand ramadan markeerde.


Grotere kaart weergeven

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Het lijkt erop dat de zelfmoordterrorist een sji’itische moskee als doelwit had maar niet erg dichtbij kon komen omdat de weg was afgezet, zei de politiechef van Quetta Ahsan Mahboob. Vandaar dat de man zijn explosieven op een nabijgelegen parkeerplaats tot ontploffing bracht, aldus Mahboob.

In Pakistan begonnen de driedaagse festiviteiten rond Eid al-Fitr vandaag pas, terwijl in veel andere plaatsen in de moslimwereld het Suikerfeest gisteren al is begonnen.

De afgelopen jaren vonden in Baluchistan veel aanslagen plaats, vooral door nationalisten die een groter deel van de opbrengsten uit de natuurlijke hulpbronnen van de provincie willen. Baluchistan is vermoedelijk ook de thuisbasis van veel hoge Talibancommandanten, onder wie leider Mullah Omar.