Amnesty: regime Syrië martelt tientallen demonstranten de dood in

Terwijl regeringstroepen doorgaan met het doden van demonstranten, bidt Assad rustig in de moskee in Damascus die naar zijn vader Hafez vernoemd is. Foto AP / SANA

In de afgelopen vier maanden zijn volgens Amnesty International zeker 88 gevangenen in Syrië overleden. In minstens 52 van die gevallen zegt de mensenrechtenorganisatie bewijs te hebben dat “marteling of andere mishandeling het overlijden heeft veroorzaakt”.

De gevangenen waren volgens Amnesty opgepakt bij de vele massale demonstraties tegen het regime van president Bashar al-Assad. Onder de slachtoffers zouden zich tien kinderen hebben bevonden waarvan de jongste 13 jaar oud was.

“De sterfgevallen achter tralies nemen massale proporties aan. (…) We krijgen gruwelijke berichten binnen van marteling. De Syrische regering lijkt bezig met een grootschalige, systematische vervolging van haar eigen bevolking.” – Neil Sammonds, Amnesty Syrië.

‘Zeer heftige mishandeling’

De organisatie claimt van 45 van de gevallen videobeelden te hebben gezien die gemaakt zijn door familie en activisten. Volgens forensisch-pathologen die de beelden bekeken, duiden de verwondingen op de lichamen op “zeer heftige mishandeling”, aldus Amnesty in haar rapport. Het zou onder meer gaan om brandwonden en verwondingen door stompe voorwerpen en zweep- en stokslagen.

Amnesty wil dat de VN Veiligheidsraad de situatie in Syrië doorverwijst naar het Internationaal Strafhof in Den Haag dat ook al de toestanden in Libië onderzoekt. Het zegt dat de reactie van de raad tot nu toe “buitengewoon ontoereikend” is.