AEX sluit ruim 3 procent hoger, ook in rest Europa forse winsten

Net als veel andere beurzen in Europa deed ook de Poolse beurs in Warschau het vandaag bijzonder goed. Foto Reuters / Kacper Pempel

De AEX is vanmiddag om half zes 3,3 procent hoger gesloten op 292,93 punten. Met de winst van ruim negen punten sloot de Amsterdamse beurs voor de derde dag achtereen hoger. Ook elders in Europa waren flinke koersstijgingen te zien.

Beleggers reageerden positief op berichten uit de Verenigde Staten dat de Federal Reserve mogelijk in september nieuwe maatregelen aankondigt om de Amerikaanse economie te stimuleren. Verder werden in Amerika een aantal meevallende macro-economische cijfers gepubliceerd, onder meer over de harder dan verwachte stijging van de fabrieksorders daar. Daarnaast kwam vanuit Duitsland het nieuws dat het kabinet van bondskanselier Merkel instemt met een vergroting van de omvang en bevoegdheden van het eurozone-steunfonds EFSF.

In Amsterdam was staalproducent Aperam de grootste stijger: het bedrijf noteerde aan het einde van de handelsdag 6,4 procent hoger op 12,80 euro. Chemiebdrijven AkzoNobel (+6,3 procent) en DSM (+5,1 procent) stegen ook fors, net als ArcelorMittal (+5,2 procent).

Grote Europese beurzen fors omhoog

Naast de AEX deden ook de andere belangrijke Europese beurzen het vandaag goed. De Londense FTSE100 steeg de laatste handelsdag van augustus met 2,4 procent. Ook de beurs in Frankfurt steeg met 2,5 procent. De beurzen in Parijs en Milaan deden het met winsten van ruim 3 procent nog beter.

    • Pim van den Dool