Actie van Amnesty irriteert schrijvers

Foto Ruben LundgrenNederlandse schrijvers, uitgevers en wetenschappers hebben in Peking de oproep van Amnesty International genegeerd om vandaag bij de opening van de Boekenbeurs van Peking te demonstreren tegen de gevangenhouding van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

Schrijver Bernlef vindt het verzoek van Amnesty om een protestspeld te dragen ‘een domme actie’. Andere schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, onderschrijven zijn mening en tonen zich geïrriteerd door Amnesty’s acties.

Amnesty International zegt in een reactie op de kritiek dat het iedereen vrij staat om de speld te dragen, en dat er meer manieren zijn om te protesteren tegen het gebrek aan vrijheid van meningsuiting. Amnesty vindt dat schrijvers juist wel naar de beurs moet gaan, maar vindt het jammer als zij die gelegenheid niet aangrijpen om ‘de onderdrukking van Chinese collega’s aan de kaak te stellen.

 

Abonnees kunnen het volledige artikel over de Boekenbeurs in Peking hier lezen. Ook het Commentaar van vandaag gaat over de Boekenbeurs. Moeten we een land als China boycotten of niet? U vindt dit hier

 

 

    • een onzer redacteuren