8 miljard vrijgegeven voor hulp Libië

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zullen bevroren Libische tegoeden vrijgeven om de humanitaire nood in Libië te lenigen. Zij doen dat aan de vooravond van de internationale hulpconferentie voor Libië die morgen in Parijs wordt gehouden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep gisteren op met gulle hand hulp te geven en bij te dragen aan de wederopbouw van Libië.

Een bedrag van 950 miljoen pond (1,1 miljard euro) op rekeningen in Groot-Brittannië wordt, met instemming van de Verenigde Naties, ter beschikking gesteld van de Libische centrale bank, zei minister van Buitenlandse Zaken Hague gisteren. Duitsland wil hetzelfde doen met een soortgelijk bedrag, terwijl de Fransen vijf miljard euro willen vrijgeven. Vorige week gingen de Amerikanen hen voor met een verzoek bij de VN om 1,5 miljard dollar aan Libische tegoeden te mogen ‘ontdooien’.

Geheel belangeloos zetten de Europese landen zulke stappen niet. Ze hopen te profiteren van voordelige oliecontracten en projecten voor de wederopbouw van Libië na het verwoestende conflict van de laatste zes maanden.

Zo zijn in juni en juli al managers van de Franse oliemaatschappij Total op bezoek geweest bij de overgangsraad van de opstandelingen in Benghazi. Ook de Amerikanen hopen hun hulp aan de rebellen via zulke contracten te verzilveren.

De overgangsraad stelt geen prijs op een internationale vredesmacht in Libië om de stabiliteit in het land te helpen herstellen, werd vanmorgen duidelijk. „Het is geen burgeroorlog, het is geen conflict tussen twee partijen. Het zijn de mensen die zich verdedigen tegen een dictatuur”, zei Ibrahim Dabbashi, plaatsvervangend Libisch gezant bij de Verenigde Naties, tegenover de BBC.

Woordvoerders van de Verenigde Naties lieten weten dat zij echter nog wel rekenen op een verzoek om hulp bij het opzetten van een nieuwe politiemacht in Libië.

In de hoofdstad Tripoli verzamelden zich vanmorgen veel mensen op het Groene Plein, nu Plein van de Martelaren geheten, voor een emotioneel gebed ter ere van het suikerfeest, het einde van de vastenmaand ramadan, het eerste in 42 jaar zonder de heerschappij van Gaddafi.

Commentaar: pagina 2

Libië na Gaddafi: pagina 4-5