Zorgen om grote hoeveelheid ongecensureerde WikiLeaks-cables

WikiLeaks-oprichter Julian Assange op een persconferentie in Londen op 14 juli van dit jaar. WikiLeaks bracht de afgelopen dagen een ongewoon grote hoeveelheid cables naar buiten. Foto AFP / Ben Stansall

WikiLeaks heeft de afgelopen dagen 134.000 diplomatieke cables vrijgegeven, meer dan zes keer het totaal sinds november vorig jaar. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich vooral zorgen omdat namen niet gecensureerd zijn, meldt The New York Times.

In de cables is te lezen wie er gesprekken voerden met Amerikaanse diplomaten, namen die worden vergezeld met de waarschuwing “strikt vertrouwelijk”. Het Amerikaanse ministerie en mensenrechtenactivisten zijn bang dat de publicatie de genoemde bronnen - zoals journalisten en mensenrechtenactivisten die onder een repressief regime werkzaam zijn - op baanverlies, vervolging of zelfs geweld kan komen te staan.

WikiLeaks brengt sinds eind 2010 regelmatig diplomatieke cables naar buiten, grotendeels in samenwerking met kranten als de Amerikaanse New York Times, de Britse The Guardian en de Duitse Der Spiegel. De kranten censureerden de genoemde namen ter bescherming en WikiLeaks, dat ook via de eigen website publiceerde, deed dat ook.

In de laatste vrijgegeven cables gebeurt dat echter niet altijd, terwijl de genoemde bronnen door de diplomaten met wie ze spraken wel zijn aangemerkt als vertrouwelijk. Onder hen zijn een VN-functionaris in West-Afrika en een mensenrechtenactivist die in Cambodja werkt. Beiden hadden contact met de diplomaten onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven.

Het vrijgeven van grote hoeveelheden cables is omdat WikiLeaks “uit is op maximale impact en het beschikbaar maken van informatie voor iedereen”, zei de groep gisteren in een verklaring. Het wil ermee tegenspreken dat de organisatie “minder actief is in de laatste maanden”.

Volgens een expert op het gebied van overheidsgeheimen die aangehaald wordt door The New York Times is het door de hoeveelheid vrijgegeven cables “onwaarschijnlijk” dat alle gevoelige persoonlijke informatie is opgezocht en weggehaald. “Als ze niet zorgvuldig zijn nagekeken, is te verwachten dat dit enkele van de genoemde personen in problemen gaat brengen”, zei hij.

    • Peter Zantingh