Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Fotografie

Zo ziet Windows XP er tegenwoordig uit

'After Microsoft', genomen in 2006. Foto Goldin+Senneby

Althans, zo ziet de welbekende bureaubladachtergrond die standaard werd geleverd bij de software er tien jaar na het uitkomen van XP uit. De foto van het glooiende, groene heuvellandschap, lijkt tegenwoordig lang zo fris niet.

De foto - die in de Nederlandse versie van XP ‘Ierland’ heet maar officieel de naam ‘Bliss’ meekreeg en ook helemaal niet in Ierland werd genomen - werd in 1996 door Charles O’Rear gemaakt in het Californische Napa Valley waar tegenwoordig, zo vond fotoblogger JW van Wessel uit, wijn wordt verbouwd.

De wijnranken zijn te zien op de tien jaar later door Goldin+Senneby genomen foto, en het lijkt er op alsof het knisperende landschap waar Microsoft de ramen graag voor opende is vervallen tot een droog en onopvallend heuveltje.

De originele bureaubladachtergrond van Windows XP. Foto Charles O'RearDe originele bureaubladachtergrond van Windows XP. Foto Charles O'Rear

Via Google Streetview, wederom gevonden door Van Wessel, staan de wijnranken er alweer wat florissanter bij. Maar de kans dat dezelfde plek voor een nieuwe versie van Windows zal worden gebruikt lijkt evengoed klein.

Loop een rondje door Windows XP met Google Streetview:


Grotere kaart weergeven

Lees hier een interview met de fotograaf van ‘Bliss’, Charles O’Rear.