Zeven doden bij protesten Syrië

Ten minste zeven mensen zijn vanochtend om het leven gekomen toen Syrische veiligheidstroepen het vuur openden op duizenden demonstranten die de straat op gingen aan het begin van het Suikerfeest. Dat hebben Syrische activisten vandaag gemeld.

Volgens de activisten schoten veiligheidstroepen op betogers in de zuidelijke provincie Deraa, in de centraal geleden stad Homs en in de buitenwijken van de hoofdstad Damascus. De betogingen vonden plaats na afloop van het ochtendgebed aan het begin van het Suikerfeest, dat drie dagen duurt. „Het Suikerfeest is wanneer het regime vertrekt”, stond op een van de spandoeken die betogers droegen in Deraa, waar de opstand tegen het regime van president Assad vijf maanden geleden begon.

Gelovige moslims bezoeken aan het begin van het Suikerfeest traditioneel begraafplaatsen om te bidden voor de doden. Vandaag gingen veel Syriërs naar het graf van familie en geliefden die zijn omgekomen tijdens de opstand tegen Assad. In de noordelijke provincie Idlib liepen een paar honderd betogers met bloemenkransen die waren versierd met de Syrische vlag en foto’s van omgekomen familieleden.

Ondanks het brute optreden van de veiligheidstroepen riep een prominente groep activisten de Syriërs op om niet de wapens op te nemen. Ook willen ze geen buitenlandse militaire hulp, zoals de NAVO-interventie die heeft geholpen om het regime in Libië omver te werpen. De oproep komt van de Lokale Coördinatie Comités, een groep activisten met een groot netwerk in Syrië.

Er zijn her en der berichten geweest van Syriërs die automatische geweren, raketwerpers en geïmproviseerde wapens gebruiken tegen het leger, maar er is tot nu toe geen georganiseerd gewapens verzet geweest. Na de val van Gaddafi in Libië waren er echter vaker oproepen om wel de wapens op te nemen. (AP, Reuters)