Yuppen en hoeren

Het artikel ‘Onze biotoop kan wel een stootje hebben’ (Zomer, 25 augustus 2011) wekt de suggestie dat de komst van een toprestaurant in de buurt de voorbode is van een desastreuze ontwikkeling: de komst van de ‘yup’.

Afgezien van de vraag of de yup erger is voor de buurt dan criminelen, Oostblokhoeren en zuipende Engelsen, zoals het artikel wil doen geloven, en afgezien van de vraag waarom nrc.next een deel van haar eigen doelgroep meent te moeten beledigen – wat bezielt de auteurs om te suggereren dat de pui van kogelvrij glas zou zijn, om echt „ongegeneerd” te kunnen genieten van lekker eten en lekkere wijn wellicht? Want dat is volgens het artikel iets waar je je echt voor zou moeten schamen.

Hoerenloperij, prima. Straalbezopen schreeuwend en vechtend over straat – niet meer dan couleur locale. Maar ongegeneerd lekker eten en drinken, dat is pas echt schandalig. De auteurs lijken zowaar een geheel nieuwe stroming van het calvinisme te hebben uitgevonden.

Overigens heb ik niks tegen hoerenloperij en dronkenschap. Sterker nog, het hoort bij de buurt en maakt deel uit van de aantrekkelijkheid van de buurt. Want het is een geweldig stukje Amsterdam dat zijn reputatie van sex en drugs niet moet kwijtraken, maar dat wellicht gebaat is bij een wat minder eenzijdig horeca- en winkel aanbod.

Natuurlijk moet hier geen tweede Jordaan ontstaan. In dat opzicht begrijp ik de insteek van het artikel. Ook wij vinden dat de gemeente vooral niet het kind met het badwater weg moet gooien door de buurt te veranderen in een suf museum. Niet alle hoeren weg. Pas op met te veel cultuur. Behoud de pittigheid. Dat is ook in ons belang.

Op de openingsavond stond ik gezellig samen met de meisjes van stripclub La Vie en Proost en met de eigenaren van Rob’s leathershop en andere buurtbewoners een goed glas wijn te drinken. Dat beeld symboliseert wat mij betreft onze komst naar de buurt.

Michiel Kleiss

Bewoner van de Wallen, geboren Amsterdammer en eigenaar van restaurant ANNA.

    • Geboren Amsterdammer
    • Michiel Kleiss
    • Bewoner van de Wallen
    • Eigenaar van Restaurant Anna