Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wolfsen door het stof over weggepest homostel

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht trekt opnieuw het boetekleed aan over het optreden rond een weggepest homostel in de wijk Leidsche Rijn. Vanochtend gaf Wolfsen tijdens een vergadering van de gemeenteraad toe dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt.

Onlangs oordeelde het hof in Arnhem dat er te laat en te weinig daadkrachtig is opgetreden door de gemeente Utrecht.

Vanuit de oppositie klinkt felle kritiek op Wolfsen. De PvdA’er wordt verweten te weinig te hebben gedaan om het homostel te beschermen. In een brief aan de raad erkende Wolfsen vrijdag dat de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie het stel in de steek hebben gelaten.

Vandaag herhaalde Wolfsen dat.

“We zijn er niet in geslaagd de daders in de kraag te vatten en de incidenten te stoppen”.

Wolfsen noemt dat ‘zeer frustrerend’. De burgemeester trekt het zich vooral aan dat het hem niet is gelukt het vertrouwen van het stel te winnen.

“We hebben hier allemaal buikpijn van.” - Aleid Wolfsen

Politiechef Johan van Renswoude erkende dinsdag tegenover de gemeenteraad dat de politie scherper had moeten zijn. Zo had adequater gereageerd moeten worden op de eerste aangifte, zijn getuigen veel te laat gehoord en kon pas na meerdere incidenten een verborgen camera worden opgehangen.

Het OM legde uit waarom de jongeren die de homo’s weggepest hebben, niet vervolgd konden worden. Justitie kreeg de zaak niet rond omdat er te weinig overtuigend bewijs kon worden aangeleverd.

De gemeenteraad spreekt zich vanmiddag uit over het optreden van Wolfsen. Het debat over de kwestie staat gepland om 16.00 uur.

Hans van Gemmert en zijn partner Ton Daalhuizen hebben tussen augustus 2009 en juni 2010 zes keer aangifte gedaan wegens bedreiging en discriminatie op basis van hun seksuele geaardheid. Op hun auto werd het woord ‘homo’ gekrast, een steen met vuurwerk werd tegen de ruit gegooid, het stel werd opzettelijk door een auto aangereden en Daalhuizen werd met de dood bedreigd. De twee mannen wonen inmiddels is een rustige wijk in Nieuwegein. Onze correspondent Enzo van Steenbergen sprak met het stel. Lees het vanmiddag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees (vanaf 16.00 uur).