Waarom geen tweede kans?

De internationale atletiekfederatie (IAAF) was niet altijd zo streng bij een valse start van atleten. Tot 2003 was de regel dat elke hardloper een tweede kans kreeg. Maar de vele valse starten schopten de televisieprogrammering in de war, de televisiezenders mopperden. De regel veranderde naar één valse start per sprintwedstrijd. Maar ook dat had nadelen: sommige atleten gebruikten de regel als tactiek en maakten expres een valse start zodat hun tegenstanders bij het volgende schot langzamer weg zouden gaan, uit vrees voor diskwalificatie.

Dus werd vorig jaar de één-valse-start-en-je-ligt-eruit-regel ingevoerd in de atletiek. Daarmee werd de sport nog meer versneld: handig voor de tv-programmering en aantrekkelijker voor de kijker. De IAAF liet na de diskwalificatie van de gedoodverfde winnaar Bolt weten geen plannen te hebben om de regel terug te draaien, maar zegt de gevolgen van de verscherping wel in de gaten te houden.