VS stellen sancties in tegen Syrische minister van Buitenlandse Zaken

attack on the Syrian embassyin Berlin, Tuesday, Aug. 23, 2011 (Photo/Markus Schreiber) De Syrische ambassade in Berlijn werd vorige week toegetakeld door anti-regeringsbetogers. Foto AP / Markus Schreiber

De Amerikaanse regering heeft de tegoeden van de Syrische minister Walid al-Moualem en twee andere Syrische regeringsfunctionarissen bevroren. De sancties zijn een reactie op het toenemende geweld van het Syrische regime tegen de anti-regeringsbetogers.

Het ministerie van Financiën noemde ook de naam van de Syrische ambassadeur in Libanon, Ali Abdul Karim Ali en president Assad’s adviseur Bouthaina Shaaban.

“We zetten extra druk op drie vooraanstaande functionarissen binnen de Syrische regering, omdat zij principiële verdedigers zijn van het handelen van Assad’s regime”, aldus David Cohen, de Amerikaanse onderminister van Financiën, in een verklaring.

Hoewel buitenlandse waarnemers door de Syrische regering zoveel mogelijk worden geweerd, is duidelijk dat bij het neerslaan van de protesten de laatste maanden in totaal ten minste tweeduizend doden zijn gevallen.

De internationale druk op het Syrische regime groeit, met boze verklaringen en toenemende sancties, maar president Bashar al-Assad stoort er zich niet aan. Met duizenden tanks, scherpschutters en politie in burger blijft hij proberen de demonstraties tegen zijn bewind neer te slaan.

Onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants zei eerder:

“De optelsom van een vastbesloten regime, dat vooralsnog het monopolie heeft op de zware wapens, en een even vastberaden oppositie, die de mankracht heeft, is een impasse. De oppositie heeft haar hoop gevestigd op het uiteenvallen van het leger, wat haar ook wapens in handen zou spelen – en een burgeroorlog dichterbij zou brengen. Een andere mogelijkheid zou een interne coup zijn. Maar noch van massale deserties noch van onderlinge spanningen zijn er tot dusverre betrouwbare aanwijzingen.”

    • Marije Willems