Vooral weinig chocola is goed voor het hart

Chocola is goed voor het hart. Het verlaagt de kans op een hartziekte met eenderde. Dat is het goede nieuws voor chocoladeliefhebbers.

Minder leuk voor de liefhebber is dat weinig chocola al voldoende is. Het hoeft geen reep per dag te zijn. Twee blokjes uit een dunne reep zijn ruim voldoende.

Wie meer eet loopt het risico om dik te worden. En veel lichaamsvet verhoogt het risico op hartziekten en diabetes. De onderzoekers die gisteren in de British Medical Journal schreven dat chocola eten de hartziektekans verlaagt, waarschuwen dat chocoladeproducten 500 kilocalorie per 100 gram bevatten, een kwart van wat een westerse mens dagelijks nodig heeft.

Die calorieën komen vaak ongemerkt binnen. Een dunne reep van het aloude Nederlandse chocolademerk Verkade weegt bijvoorbeeld 85 gram. Het vergt ongeveer een uur joggen om de calorieën ervan te verwerken. Op zijn website (opgevrolijkt door de meisjes van Verkade) zet Verkade behalve de calorieën per 100 gram ook – nogal misleidend – de calorie-inhoud ‘per product’: 27 kilocalorie voor de pure chocola. Dat is één blokje uit de reep.

Het gisteren gepubliceerde onderzoek is een meta-analyse waarin de resultaten van zes afzonderlijke onderzoeken zijn samengevat. De oudste is uit 2006, is Nederlands en is onderzoek onder Zutphense mannen van wie het voedings- en leefpatroon en hun ziekten en doodsoorzaken jarenlang zijn gevolgd. „Een stevig paaseitje per dag”, zo omschreef onderzoeksleider professor Daan Kromhout de gezonde dosis vijf jaar geleden in deze krant.