Vondst portret van Van Gogh geclaimd

Van Vincent van Gogh zijn zelfportretten en één foto bekend. Nu stelt een Brit een tekening te hebben gevonden waarop de schilder poseert.

Het Van Gogh Museum betwijfelt of de geportretteerde Van Gogh is.

De Brit Michael Cruickshank keek vorig jaar mei op zijn computer rond bij het aanbod van veilinghuis Chevau-Legers in het Franse Versailles. Ineens viel zijn oog op een pasteltekening van een wat sjofele man met een rode baard: Vincent van Gogh!

In The Sunday Times vertelt Cruickshank dat iedereen die hij een plaatje van het portret liet zien hetzelfde zei: dat is Vincent van Gogh. Rood haar, baardje, beetje armoedig kamertje, het klopt perfect bij het beeld dat iedereen van hem heeft. Cruickshank kocht het werk voor 1.700 euro. Maar was de afgebeelde man Van Gogh?

Michael Cruickshank, een 41-jarige decorateur en landschapschilder, werd zekerder van zijn zaak toen de tekening kort na de veiling bij hem thuis arriveerde. De maker bleek de negentiende-eeuwse Franse kunstenares Jeanne Donnadieu. Haar naam staat groot op de voorkant, en op de achterkant zat een plakkertje van een expositie in 1892 in Parijs. De titel van het werk bleek L’Incompris (‘De onbegrepene’). Ook heel erg Van Gogh.

De sticker vermeldt ook het adres van Donnadieu: Rue Victor Masse 17. Tot 1887 heette die straat Rue Laval. En in 1886 had Vincent daar op nummer 25 gewoond, vier deuren verder. Cruickshank liet een forensisch deskundige de tekening vergelijken met de zelfportretten en de enig bekende foto van Van Gogh en die concludeerde dat het hem inderdaad was. Ook een geraadpleegde Britse Van Goghkenner herkende de kunstenaar. Er was contact met het Van Gogh Museum, zegt een woordvoerder. Conservator Louis van Tilborgh vindt dat er onvoldoende bewijs is. Ook na bestudering van het portret twijfelt hij. Volgens hem krijgt het museum vaker werken ter verificatie aangeboden.

Omdat zelfs de titel van de tekening zo klopt bij het beeld dat we van Vincent van Gogh hebben, is het verhaal misschien een beetje te toevallig. Of het hem is, zullen we volgens het museum nooit weten, want in zijn gedetailleerde dagboeken schrijft Van Gogh nergens dat hij voor de buurvrouw heeft geposeerd. (NRC)

De tekening is nog tot 3 september te zien in de Abbey Walk Gallery in Grimsby.