Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Groot-Brittannië mag miljard aan Libische tegoeden vrijgeven

Caption: Libyan women wait in line at a bank in Tripoli, Libya, on Tuesday Aug. 30, 2011. Libyan banks reopened Tuesday, and the public rushed to get cash from their accounts.(AP Photo/Francois Mori)
Caption: Libyan women wait in line at a bank in Tripoli, Libya, on Tuesday Aug. 30, 2011. Libyan banks reopened Tuesday, and the public rushed to get cash from their accounts.(AP Photo/Francois Mori) Libische vrouwen staan in de rij bij een bank in de hoofdstad Tripoli. Foto AP / Francois Mori

De VN-Veiligheidsraad heeft het vrijgeven van ruim een miljard euro aan Libische tegoeden in Groot-Brittannië goedgekeurd.

Dit geldbedrag wordt in bankbiljetten beschikbaar gesteld aan de nieuwe Libische regering, meldt persbureau Reuters. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het geld verscheept zal worden naar de Libische nationale bank en gebruikt zal worden voor humanitaire doeleinden, om het vertrouwen in de Libische economie te herstellen en voor het uitbetalen van ambtenarensalarissen. Volgens analisten is er wereldwijd ruim 70 miljard euro aan Libische banktegoeden bevroren.

Een van de leiders van de Nationale Overgangsraad, Mahmoud Jibril, gaf vorige week al aan dat Libië 3,5 miljard euro nodig heeft om lonen te betalen, olie-installaties te repareren en voorzieningen draaiend te houden. Volgens hem hangt de stabiliteit en veiligheid in het land af van het krijgen van dit geldbedrag.

Vorige week gaven de Verenigde Naties al ruim een miljard euro aan bevroren Libische tegoeden vrij. Dat geld is bestemd voor een noodfonds voor de wederopbouw van Libië. De Verenigde Staten wilden de tegoeden al langer vrijgeven, maar tot nu toe was Zuid-Afrika daar op tegen. Het land was bang dat het vrijgeven van de tegoeden een impliciete erkenning van de nieuwe machthebbers in het land zou betekenen. De Nationale Overgangsraad wordt inmiddels door bijna zestig landen, waaronder Nederland, erkend als de nieuwe interim-regering van Libië.

Vandaag maakte de Nationale Overgangsraad bekend dat er in Libië naar schatting 50.000 mensen omgekomen zijn sinds het begin van de opstand tegen het regime van Moammar Gaddafi.

Update 22.51: De troepen van Gaddafi hebben de watertoevoer vanuit de geboortestad van de Libische leider, Sirte, naar Tripoli stilgelegd. Hierdoor krijgt de hoofdstad nog maar een derde van de gebruikelijke hoeveelheid water, meldt persbureau AP. Ook hebben vorige week loyalisten pompstations in de woestijn aangevallen, waardoor alternatieve waterbronnen beperkt zijn voor de stad. Schoon water in flessen wordt aangevoerd door schepen en gedistribueerd via moskeeën en scholen.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld